Двойка броненосци пристигнаха в бургаския зоопарк

03.04.2024 09:33 0 | Прочетена (591)

Невиждани досега животни в България пристигнаха в зоопарк Бургас. Артър и София са двойка броненосци на година и половина, предаде БНТ.

Те пристигнаха със специализиран транспорт от европейски зоопарк и вече са настанени в своя нов дом. Чувстват се отлично и имат голям апетит.

Посетителите са много впечатлени от интересните и редки животни, които могат да се видят в малко зоопаркове по света.

Животните от този вид са сложни за отглеждане, тъй като се нуждаят от специфична храна, определена температура и влажност на въздуха.

Броненосците са плацентни бозайници, които притежават жилава вкостенена броня. Тя е изградена от множество еластични пояси, които поради своята разтегливост улесняват придвижването на животните.

Интересно за тях е, че са единствените животни на планетата, които раждат по 2 или 4 малки, които са винаги винаги от един пол – или мъжки, или женски. Появяват се на бял свят с мека броня, която само след няколко часа се втвърдява и превръща в здрав щит.

Втората забележителност е, че броненосецът е единственият бозайник с непостоянен брой зъби. Те са слаби, без корен и броят им се колебае до 100. Даже при различните индивиди от един и същ вид броят на зъбите никога не е еднакъв.

Дължината на различните видове броненосци е от петнадесет сантиметра до метър и половина заедно с опашката. А нокти са най-силното им оръжие. С тях те могат лесно да изкопаят дупки и в най-здравия термитник, защото термитите са им любима храна.

 

 

 

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |