Куче и сврака завързват необичайно приятелство. Тяхната раздяла разгневи последователите им

Куче и сврака
02.04.2024 09:48 0 | Прочетена (120)

"Пеги и Моли" са двойка, създадена за интернет.

Пеги е як и мускулест стафордширски бултериер, а Моли е сврака - австралийска птица, известна най-вече с това, че напада хора през размножителния период, а не с това, че се сприятелява с кучета

 

За четирите години, откакто необичайната им връзка е публикувана онлайн, странната двойка е събрала почти два милиона последователи в Instagram и Facebook.

 

Но в емоционален видеоклип, публикуван онлайн, собствениците на Пеги, Джулиет Уелс и Рийс Мортенсен, обявиха, че животните са разделени.

 

"Сърцето ни се къса, за да направим това съобщение днес", каза Уелс. "Трябваше да предадем Моли на DES - Министерството на науката и иновациите - тъй като имахме малка група хора, които постоянно се оплакваха от тях".

Феновете в интернет побързаха да поискат справедливост.

 

"Това е класически пример за превес на бюрокрацията над здравия разум и човечността", пише един потребител в Instagram. "Нашите служби, финансирани от данъкоплатците, трябва да използват ресурсите си, за да помагат на обществото и да спасяват неправилно третирани диви животни, а не да им вредят!!!", гласи коментарът, който събра повече от 1000 харесвания.

Говорител на Министерството на науката и иновациите (DESI) обаче заяви в изявление, че птицата е била "незаконно" взета от дивата природа и е била отглеждана "без разрешение, лиценз или власт".

"Животните в рехабилитация не трябва да се свързват с домашни животни поради възможността да бъдат подложени на стрес и рисковете от поведенчески импринтинг и предаване на болести", се добавя в изявлението. "Животните от дивата природа трябва да останат диви."

 Изтъкнатият експерт по птиците и поведенчески еколог Дарил Джоунс от университета "Грифит" казва, че свраките са изключително интелигентни и общителни птици. Той заяви пред CNN, че няма съмнение какво трябва да се случи по-нататък: Тя трябва да се върне при хората." "Това животно сега си мисли, че принадлежи на това семейство... То трябва да се върне при хората."

 

 Изоставено бебе птица


Уелс открива Моли в местния парк, очевидно изоставена като пиленце, според дълъг пост във Facebook.


"Бяхме много загрижени, защото паркът беше парк за кучета без каишка в следобедните часове и до 30 кучета от всички породи тичаха наоколо като обезумели, знаехме, че тази малка птица няма да има шанс. Затова направихме това, което би направил всеки любител на животни, и взехме решение да го приберем у дома и да се грижим за него", се казва в поста.


"През следващите няколко месеца се грижехме за това свраче, учехме го как да се храни, да лети и го извеждахме навън колкото се може повече, защото целта ни беше да го върнем в дивата природа."
Но Моли не си тръгнала и се сближила с кучето им Пеги.


По време на пандемията Уелс публикува снимки на животните заедно в социалните мрежи с мотивиращи лозунги - "Дните, прекарани с теб, са моите любими дни" и "Ти си моето щастливо място". Животните привлякоха огромно количество последователи онлайн.


Отпечатани са тениски, продават се календари, а след това е подписан договор с едно от най-големите издателства в страната.

 

Получената в резултат на това книга "Пеги и Моли" се продаваше като "стоплящи сърцето снимки и прости житейски уроци за това какво означава да си истински приятел и как всички можем да се научим да бъдем добри, скромни и щастливи".

 

Но не всички бяха доволни от тази разработка.


Служителите, отговарящи за дивата природа, се притесняваха, че и други ще последват примера им за опитомяване на диви животни с надеждата да спечелят онлайн.

 

Не е ясно дали Уелс и Мортенсен са спечелили някакви пари от животните. CNN потърси двойката за коментар, но не получи отговор.

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |