Гъба, покълнала от жива жаба в Индия, зашемети учените

19.02.2024 10:28 0 | Прочетена (178)

Учените са направили озадачаващо откритие на жаба, от чийто крак е израснала малка гъба, в пищните подножия на Западните гхати в Индия.

Според изследователи, свързани със Световния фонд за дивата природа, това е първият случай, в който гъба е забелязана да расте върху жива животинска тъкан.

Тъй като жабата не е била уловена, за да бъде изследвана допълнително, споделените в интернет снимки на земноводното с гъба, растяща близо до задния му крак, предизвикаха интрига сред учените.

Видът жаба, наречен индийската златогърба жаба (Hylarana intermedia), е същество, което произхожда от този регион - един от най-разнообразните в света.

Експертите по гъбичките определиха, че гъбата е Кичуреста ряповка (Mycena sp.), за която е известно, че се среща предимно върху гниеща дървесина.

 Известно е, че редица микроби, включително бактерии и гъбички, се развиват заедно с организмите, като повечето от тях са симбиотични или поне доброкачествени.

Съществуват обаче и такива, които могат да причинят инфекции при определени обстоятелства, като например гъбичките, причиняващи атлетично стъпало, инфекции с дрожди или гъбично заболяване на устната кухина - кандидоза.

Според проучването, публикувано в списание Reptiles and Amphibians, обаче никога досега не е документирано наличието на гъба, растяща върху жив организъм.

"Доколкото ни е известно, никога не е документирана гъба, израснала от хълбока на жива жаба", казват изследователите.

Това може да се дължи на факта, че гъбите изискват хранителни вещества, които обикновено не присъстват в достатъчна степен върху кожата на което и да е животно.


 

 


 

 Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |