ЕС ще препоръча драстично намаляване на емисиите на CO2 за постигане на целта за климата до 2040 г.

ЕС ще препоръча драстично намаляване на емисиите на CO2 за постигане на целта за климата до 2040 г.

Свързани новини

08.02.2024 10:43 0 | Прочетена (168)

Програмата на Европа за климата навлиза в труден политически етап, тъй като започва да засяга чувствителни сектори като земеделието

Европейската комисия е готова да препоръча на ЕС да намали нетните си емисии на парникови газове с 90% до 2040 г. - цел, която ще постави на изпитание политическия апетит за продължаване на амбициозната борба на Европа с изменението на климата преди изборите за Европейски парламент, съобщава Reuters.

Чернови на препоръката на Комисията показват, че ЕС ще одобри целта за намаляване на нетните емисии на парникови газове с 90 % в сравнение с нивата от 1990 г.

Целта за 2040 г.e да поддържа страните от Европейския съюз на пътя между съществуващата цел на ЕС за климата до 2030 г. и дългосрочната му цел за нулеви нетни емисии до 2050 г. и прекратяване на постоянния принос на Европа за изменението на климата.

Планът на ЕС, изготвен на фона на протестите на фермерите в цяла Европа и на политическото отхвърляне на някои екологични закони на ЕС, е насочен към запазване на обществената подкрепа и на европейските индустрии.

"За да продължи европейският зелен курс и през десетилетието до 2040 г., ще е необходимо допълнително внимание към благоприятните условия за предприятията и гражданите да овладеят прехода", се казва в проект на плана на ЕС, който може да се промени преди публикуването му.

"Действията в областта на климата трябва да обхванат всички", се казва в доклада.

Предложението от вторник ще даде началото на политическия дебат по целта, но окончателното правно предложение ще бъде направено от новата Комисия на ЕС, сформирана след изборите за Европейски парламент през юни.

Програмата на Европа за климата навлиза в труден политически етап, тъй като започва да засяга чувствителни сектори като земеделието, а традиционните индустрии са изправени пред ожесточената конкуренция на зелените технологии от страна на Китай.

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |