Най-хубавите бг плажове се оказаха частни, въпреки Конституцията: Документи

Най-хубавите бг плажове се оказаха частни, въпреки Конституцията: Документи
05.02.2024 09:53 0 | Прочетена (160)

Сензационно и въпреки гаранцията в Конституцията, че плажовете са изключителна държавна собственост, разследване по държавните регистри, направено от Зелени закони показва, че 26% от площта им е частна, в това число огромен процент от най-големите два и от най-известните ивици в републиката.

Тази седмица в парламента например влезе промяна за скандалния Корал, където личен интерес и незаконна постройка имаше семейството на лидера на ПП Кирил Петков, който като премиер забрани дори риболова в залива, а другите лидери на Сглобката са го оставили да си прави каквото си иска там, все едно му е бащиния.

Оказва се, че протестът на жителите и Община Царево е съвсем основателен - само половината от ивицата е държавна и не може правителството да се разпорежда както си иска с него, нито НС. 46,5% са недържавна собственост!

90% от най-големия български плаж при Ново Оряхово, както и 62,4 на сто от втория по-големина съседен Шкорпиловци са частни или общински.

Подобна е картината на може би най-популярния и най-разработен в страната плаж Градина - в едната му част - централната, недържавни са 71,8%, а в другата - близо половината или точно 41,9 на сто.

Прочутите Хармани на Созопол са с най-голям процент държавно участие, другото е само 10,9%. В толкова скандалния и още еко Карадере са 18,9%. В двете части на Смокините при Созопол са съответно 21,7 и 33,5%. 31% недържавен е плажът на Кранево.

На практика половината от приказния пясък на Китен са недържавни - 47,7%.

Любимият плаж Аркутино в едноименния резерват е 81% недържавен.

А при Камчия -Юг, където отново политически се повдига темата за руския детски комплекс и евентуалното му национализиране, делът на недържавната собственост е 90,2%.

Ето какво пише Зелени закони за съдбата на нашите 183 плажа:

"От шейп файл от регистъра на специализираните карти можем да установим, че към 2024 г. морските плажове заемат 14 213 декара. Използвайки данните от кадастралната карта се установява, че 26% от тях, или 3 811 декара се водят собственост на частни лица и общини. От тях по вид територия тази недържавна собственост се дели на:

    287 декара земеделски територии,
    254 декара горски територии,
    2320 декара защитени територии,
    4 декара транспортни територии и
    946 декара урбанизирани територии.

Кадастърът обаче позволява застрояване и извън този вид „урбанизирана територия“ - има и застрояване без да се променя вида на територията, както и ПУП (подробни устройствени планове), при които все още не са променили предназначението. Ако обединим всички начини на трайно ползване, свързани със застрояване, ще установим, че общините са допуснали чрез общи и подробни устройствени планове 1026 декара да могат да бъдат застроени.

Нашето проучване показа, че частна собственост се открива в 41 плажа, като няколко плажа са практически частни. В това число  влизат четири от десетте най-големи плажа в България, като най-големият български плаж при с. Ново Оряхово е частен на 90%., а вторият по големина морски плаж у нас - този в Шкорпиловци е частна собственост над 60%".


Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |