В Брюксел гласуват продължаване с 10 години на срока за използване на хербицида глифозат

Хербицида глифозат

Свързани новини

16.11.2023 10:51 0 | Прочетена (496)

Днес в Брюксел ще се проведе заседание на апелативната комисия с представители на 27-те страни-членки за гласуване на предложението на ЕК за продължаване с 10 години на срока за използване на хербицида глифозат. Лицензът за използване на глифозата в ЕС изтича на 15 декември.

Неправителствени организации от коалицията "За да остане природа в България" и фермерски организации написаха отново отворено писмо до премиера и министъра на земеделието с настояване българското правителство да отхвърли предложението, да забрани глифозат-съдържащите хербициди и да се присъедини към страните, които защитават здравето на хората и околната среда.

Пред БНР д-р Светла Николова от Агролинк обясни, че това, което ги е накарало да напишат ново писмо, са последни научни изследвания, според които глифозатът причинява левкемия при плъхове на възраст под една година.

"Това, което е най-притеснително, е, че дори за съдържание и количество на глифозат под критичните области на безпокойство. Досега се смяташе, че има някакви нива на минимални количества, които са безопасни. Но това последно изследване доказва, че има генотоксичност и всички съставки, които правят формулата, заедно с глифозата и останалите в готовите търговски формулации са много канцерогенни и генотоксични".

Д-р Николова си обяснява с лобистки интереси аргументите от типа, че липсва надежден аналог, че е висока ефективността му, а цената - ниска. Тя посочи данни на организация в Брюксел, която е установила, че само за тази година е имало над 400 срещи на евродепутати с представителите на фирмите, които произвеждат глифозат.Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |