САЩ трупа съдебни дела заради рак, причинен от глифозата

16.10.2015 15:35 0 | Прочетена (620)

Адвокатски кантори из САЩ продължават да завеждат нови и нови дела срещу агрохимическия гигант Monsanto Co, твърдейки, че хербицидът на дружеството „Раундъп“ предизвиква рак у селскостопанските работници и всички други, изложени на въздействието на химикала, съобщава Greentech.bg.

Най-новото дело бе заведено в сряда във върховния съд в Делауер от три адвокатски кантори, представляващи трима ищци.
Делото е подобно на други, заведени миналия месец в Ню Йорк и Калифорния. Те обвиняват Monsanto, че отдавна знае, но отрича, че основната съставка в препарата – глифозатът – е опасен за човешкото здраве. Monsanto „водеше продължителна кампания на дезинформация, за да убеди правителствените агенции, земеделските производители и населението като цяло, че Раундъп е безопасен,” гласи обвинението.


Съдебният процес стъпва на декларацията на Световната здравна организация от март, че „са налице достатъчно доказателства, за да класифицира глифозатът като вероятно канцерогенен за човека“.
„Ние можем да докажем, че компанията е знаела за опасностите от глифозата,“ каза Майкъл МакДивит, чиято адвокатска кантора вече води делата на 50 лица. „Има много изследвания, които показват, че глифозатът причинява … рак.“
Monsanto от своя страна заяви, че класификацията на СЗО е погрешна и че глифозатът е сред най-безопасните хербициди на планетата. “Глифозатът не е канцерогенен”, заяви говорителката на компанията Чарла Лорд в изявление. “Най-обширните в цял свят бази данни за човешкото здраве, събирани някога относно селскостопански продукт, противоречат на твърденията на обвинителите”.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |