Дизайнер се извини заради живи пеперуди в рокли

Рокли с живи пеперуди

Свързани новини

14.11.2023 10:47 0 | Прочетена (224)

След критиките от страна на организацията за защита на правата на животните PETA за използването на живи пеперуди в роклите, основателят на японската марка Undercover се извини и обеща никога да не използва живи животни в своите модели, предаде CNN.

"Съжалявам, че хванах в капан пеперуди, които можеха да летят свободно в небето", заяви Джун Такахаши в писмо до PETA.

Роклите "терариум" на Undercover, които съдържаха цветя и живи пеперуди, бяха момент на ефирна красота по време на ревюто на марката за сезон пролет-лято 2024 г. на Седмицата на модата в Париж през септември, но роклите предизвикаха загриженост сред активистите за правата на животните относно хуманното отношение към насекомите.

PETA писа на Такахаши през октомври, за да го информира, че пеперудите, използвани за публични дефилета, "обикновено са или изтръгнати от природата, или отглеждани в плен във ферми", и че много от тях са смачкани или умират, докато се превозват "като товар" в пликове и малки кутии.

Групата се позовава на Северноамериканската асоциация на пеперудите, според която "много организатори на сватби вече избягват пеперудите на сватби, защото те (често) пристигат мъртви или полумъртви".

В отговора си от 17 октомври Такахаши заявява, че иска пеперудите в шоуто му да са безопасни и здрави. Той пише, че екипът му ги е поръчал от "етичен" развъдчик и им е осигурил подходяща храна и достатъчно пространство за дишане и летене, като същевременно ги е поддържал при подходяща температура.

Но дизайнерът добави, че макар марката му да се е стремяла да създаде "възможно най-удобната среда" за създанията, той е знаел, че това е било грешка. "Чувствах се виновен, но все пак реших да сложа пеперуди в роклята заради собственото си творение", пише той.

Такахаши заяви, че е пуснал насекомите в парк веднага след ревюто, въпреки че в писмото на PETA се отбелязва, че отглежданите в плен пеперуди "трудно намират източници на храна и рядко оцеляват" в дивата природа, а също така могат да "разпространят болести сред местните популации от насекоми".

Говорител на PETA заяви пред CNN във вторник, че представител на организацията се е срещнал лично с Такахаши, за да му благодари за писмото, и са провели "конструктивна дискусия".

В писмото си дизайнерът казва, че за първи път е развил афинитет към пеперудите на погребението на баба си преди две десетилетия. "Отидох до близката река и една бяла пеперуда прелетя покрай мен и не се отдели от мен", казва той. "Това преживяване ме накара да се почувствам много щастлив, мислейки си, че баба ми се приближава към мен". Оттогава насам, допълва Такахаши, той е имал и други подобни впечатляващи преживявания с насекомите.

"Надявам се, че ще оцените добрата ни воля и ви моля да не се колебаете да ни информирате повече по тази тема, тъй като искаме да се научим да се държим по-добре", информира той PETA, добавяйки: "Моля се пеперудите отново да дойдат на моя страна."

Нюйоркският универсален магазин Barneys спря да показва насекоми в своите витрини, след като през 2018 г. се сблъска с подобни оплаквания от PETA заради използването на живи пеперуди монарх.

Организацията за защита на правата на животните провежда и кампании, насочени срещу това, което нарича "системна жестокост" в търговията с кожи, мохер, вълна, кашмир, пух и козина.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |