Природозащитници критикуват Норвегия заради плана за добив на петрол в Арктика

Свързани новини

25.05.2023 11:18 0 | Прочетена (259)

Норвежкото правителство настоява петролните и газовите компании да увеличат проучванията в отдалечените арктически райони, тъй като се стреми да затвърди позицията си на най-голям доставчик на газ в ЕС, съобщи CNBC.

Този стремеж обаче предизвика недоволството на природозащитниците, които смятат, че действията на страната са в разрез със стремежа към екологични политики.

Норвегия, която не е членка на ЕС, се превърна в най-големия доставчик на природен газ в блока, след като Русия намали износа заради санкциите. В резултат на това енергийната индустрия на страната генерира рекордни приходи, тъй като цените нараснаха.

Според доклада сега тя се стреми да поддържа енергийната сигурност на континента, като проучва Баренцово море за допълнителни ресурси.

По-рано правителството обяви, че планира да предложи на енергийните фирми рекорден брой блокове за проучване на нефт и газ в Арктика, "за да проучат всички икономически ресурси на нефт и газ в наличните райони, включително в Баренцово море".

Съобщава се, че в края на миналия месец министърът на петрола и енергетиката на Норвегия Терье Аасланд заяви, че индустрията не трябва да "оставя камък върху камък" в търсенето на нови открития на въглеводороди.

Говорител на енергийния гигант Equinor заяви пред CNBC, че компанията се надява да види "нови атрактивни площи в Баренцово море", тъй като те "искат да проучват повече".

 


 

Междувременно природозащитниците от "Приятели на Земята - Норвегия", WWF-Норвегия и "Грийнпийс" Норвегия определиха лобирането на страната за продължаване на разширяването на добива на нефт и газ като "смущаващо", "изключително безразсъдно" и "среден пръст на Парижкото споразумение".

Ръководителят на "Грийнпийс"-Норвегия, Фроде Плейм, заяви пред CNBC, че "петролните сондажи в Арктика са като наливане на бензин в огъня".

"Както Норвегия, така и петролните корпорации трябва да спрат цинично да се възползват от войната на Русия в Украйна", съобщи Плейм. "Агресивната и алчна петролна политика на Норвегия не само затвърждава позицията на Осло като водещ доставчик на енергия за Европа, но и блокира целия континент в бъдеща зависимост от изкопаемите горива. Алтернативата на петрола и газа не е повече петрол и газ, а повече енергийна ефективност и възобновяема енергия", твърди той.

Трулс Гулоусен, ръководител на организацията "Приятели на Земята - Норвегия", отбеляза, че преходът от проучване до добив може да отнеме около 15 години.

"Норвегия реализира огромна печалба от цените на енергията в Европа, а малко страни имат толкова силна основа да водят политика по отношение на климата", каза Гулоусен пред CNBC.

Норвегия изпомпва нефт и газ от континенталния си шелф повече от 50 години. Смята се, че приблизително две трети от неоткритите петролни ресурси на страната се намират край северното ѝ крайбрежие в арктическото Баренцово море.

 

 

 


 

 


 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |