Не подкрепихме поредния зелен стандарт за колите - Евро 7

17.05.2023 10:53 0 | Прочетена (208)

Българското правителство се противопоставя на въвеждането на по-високи екологични стандарти за емисиите от двигателите на моторните превозни средства в ЕС, известни като Евро 7, става ясно от изявление на италианския министър на транспорта Матео Салвини, пише Дневник.


Напомняме, че по-рано страната ни вече въздържа при приемането на европейската регулация, която трябваше да забрани продажбата на автомобили с ДВГ след 2035 г.

 

Евро 7 е първият стандарт в световен мащаб, който регулира не само емисиите от изпускателната тръба, но и определя допълнителни ограничения за емисиите на прахови частици от спирачките и правила за емисиите на пластмасови микрочастици от гумите.


Според Салвини Рим, който също се противопоставя на Евро 7, е успял да събере блокиращо малцинство, което да спре окончателното приемане на законодателството, предложено през ноември 2022 г., като част от мерките за подобряване на качеството на въздуха.


Салвини заяви, че Италия и нейните съюзници в ЕС вече са в състояние да блокират регламента Евро 7, който затяга ограниченията за емисиите на превозни средства за замърсители, включително азотни оксиди и въглероден оксид.


Тази година ЕС трябва да преговори предложеното законодателство, предназначено да се прилага за автомобили и микробуси от юли 2025 г. и за автобуси и камиони две години по-късно.


 

"Италия, заедно с Франция, Чехия, Румъния, Португалия, Словакия, България, Полша и Унгария, разполага с достатъчно количество, за да блокира този скок в неизвестността", каза Салвини по време на конференция на автомобилните дилъри във Верона.


Европейските производители на автомобили се противопоставят на предложените регулации за емисиите, които те твърдят, че са твърде скъпи, прибързани и ненужни. ЕК смята, че въвеждането им е необходимо за намаляване на вредните емисии и предотвратяване на повторението на скандала Дизелгейт.


 

Стандартът Евро 7 предвижда пределните стойности на емисиите от леки автомобили, лекотоварни автомобили, автобуси и камиони, да бъдат въведени в единна система, като се поставят едни и същи ограничения, независимо от това дали превозното средство използва бензин, дизелово гориво, електрическо задвижване или алтернативни горива.


Разширява се обхватът на изпитванията в пътни условия на нови автомобили, включително температури до 45 °C или кратки маршрути, типични за ежедневните пътувания. Съответствието на леките и лекотоварните автомобили ще бъде проверявано, докато тези превозни средства изминат 200 хил. километра и достигнат 10 години.


По този начин се удвояват изискванията за дълготрайност, съществуващи съгласно правилата на Евро 6/VI (100 хил. километра и 5 години). Подобни увеличения ще се въведат и за автобусите и камионите

 

Новите правила също така определят пределни стойности на емисиите за нерегулирани досега замърсители, като например за емисиите на диазотен оксид от тежкотоварни превозни средства.


 

Егор Глазунов

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |