AI е "по-спешна" заплаха от изменението на климата: Бивш инженер на Google

Свързани новини

15.05.2023 11:32 0 | Прочетена (191)

Според Джефри Хинтън, носител на наградата "Тюринг" и пионер на тази технология, появата на изкуствения интелект (ИИ) може да представлява "по-спешна" заплаха за човечеството от изменението на климата.

"Не бих искал да обезценявам изменението на климата. Не бих искал да казвам: "Не трябва да се притеснявате за изменението на климата". Това също е огромен риск", каза той пред Ройтерс. "Но мисля, че това може да се окаже по-спешно."

Хинтън, който е известен като един от "кръстниците" на изкуствения интелект, неотдавна разкри, че напуска ролята си начело на Google в разработването на технологията. Той заяви, че решението е взето, за да може да създаде платформа за себе си, която да предупреждава за присъщите рискове, които ИИ представлява, без надзор от страна на бившия му работодател.

През март Google пусна своя чатбот с изкуствен интелект "Бард" като конкурент на софтуера ChatGPT на OpenAI, който го предшестваше през ноември. След като напусна Google, Хинтън твърди, че компанията досега е била "подходящ управител" на технологията за изкуствен интелект.


 

Предупреждението му идва, след като през март няколко лидери в технологичната индустрия, включително изпълнителният директор на SpaceX, Tesla и Twitter Елон Мъск, подписаха отворено писмо, в което предупредиха за потенциалните последици от нерегулираната надпревара в оръжията на изкуствения интелект в Силициевата долина.

В писмото Мъск и подписалите го лица твърдят, че "човешкият конкурентен интелект" представлява сериозно предизвикателство за няколко сектора на обществото, включително заетостта и разпространението на информация. В него се призовава също така за шестмесечна пауза в разработването на технологии за ИИ, по-мощни от ChatGPT, и за назначаването на независим регулатор, който да осъществява надзор над развиващата се технологична граница.

ChatGPT се превърна в най-бързо развиващото се приложение в историята скоро след пускането си на пазара миналата година, като само за два месеца надхвърли 100 милиона потребители.

"По отношение на изменението на климата е много лесно да се препоръча какво трябва да се направи: Просто спрете да изгаряте въглерод", обяснява Хинтън пред Ройтерс. "Ако го направите, нещата ще се оправят. За този проблем не е толкова ясно какво трябва да направите."

Вместо обаче да се спират изследванията, които според Хинтън са "напълно нереалистични", той казва, че ресурсите трябва да се насочат към това "да се разбере какво можем да направим с" технологията, която той нарича "екзистенциален риск".

Миналата седмица президентът на САЩ Джо Байдън се срещна с представители на Google и Microsoft, като в рамките на дискусията, която Белият дом нарече "откровена и конструктивна", даде да се разбере, че технологичните компании трябва да гарантират, че програмите за изкуствен интелект са безопасни, преди да бъдат внедрени.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |