Учени отправиха "последно предупреждение" за климатичната криза: действайте сега или ще бъде твърде късно

22.03.2023 10:48 0 | Прочетена (219)

Учените отправиха "последно предупреждение" за климатичната криза, тъй като нарастващите емисии на парникови газове тласкат света до ръба на неотменими щети, които само бързи и драстични действия могат да избегнат, съобщи theguardian.

Междуправителствената експертна група по изменение на климата (IPCC), съставена от водещите световни учени в областта на климата, изложи последната част от огромния си шести доклад за оценка.

Цялостният преглед на човешкото познание за климатичната криза отне на стотици учени осем години, за да се събере и да достигне хиляди страници, но се сведе до едно послание: действайте сега, или ще бъде твърде късно.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви: "Този доклад е ясен призив за масово ускоряване на усилията за климата от всяка страна и всеки сектор и във всяка времева рамка. Нашият свят се нуждае от действия в областта на климата на всички фронтове: всичко, навсякъде, всичко наведнъж.

На трезв език IPCC изложи опустошенията, които вече са нанесени на части от света. Екстремното време, причинено от разпадането на климата, доведе до увеличаване на смъртните случаи от засилващите се горещи вълни във всички региони, милиони животи и домове, разрушени при суши и наводнения, милиони хора са изправени пред глад и "все по-необратими загуби" в жизненоважни екосистеми.

Последната инфорация от понеделник, наречена обобщаващ доклад, почти сигурно ще бъде последната подобна оценка, докато светът все още има шанс да ограничи повишаването на глобалната температура до 1,5 градуса над прединдустриалните нива, прагът, отвъд който нашите щети върху климата бързо ще станат необратими.
 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |