Най-екологичните круизи в света

07.03.2023 10:49 0 | Прочетена (84)CLIA (Търговска асоциация на круизни линии) съобщава, че повече от 15% от круизните кораби, които ще дебютират през следващите пет години, ще бъдат оборудвани с водородни горивни клетки или електрически батерии.

Друго обещаващо развитие в областта на устойчивото развитие е стремежът на индустрията към докинг с нулеви емисии. По-голямата част от съвременните нови кораби се проектират с възможности за изключване на горивните им двигатели и включване към местната мрежа, докато са в пристанището, като по този начин се намалява замърсяването на въздуха и свързаните с него здравни проблеми. Уточнението: само 29 от 1500-те пристанища, посещавани от кораби на CLIA, понастоящем предлагат съвместима инфраструктура.

Макар че може би има още дълъг път - "круизите продължават да са един от най-мръсните варианти за почивка", предупреждава Марси Кивър, директор на екологичната група "Приятели на Земята", която изготвя годишен "доклад за круизните линии", ето пет круизни линии, които са водещи в своите екологични инициативи.

Hurtigruten

Тази 130-годишна норвежка компания за приключенски пътувания в основата си има идеята за устойчивост. Лидер в областта на зелената енергия, Hurtigruten се отказва от горивото HFO за флота си от малки кораби преди повече от десетилетие в полза на алтернативни, по-екологични горива като корабно газьол и биогорива.

През 2019 г. те пуснаха на вода първия в света хибриден круизен кораб с електрическо задвижване от батерии (и са в процес на преобразуване на останалата част от експедиционния си флот към хибридно задвижване от батерии), като планират до 2030 г. да създадат първия в света круизен кораб с нулеви емисии.

Те също така са осигурили възможност за свързване на целия флот с брегова електроенергия, за да се премахнат емисиите по време на престой в пристанището, и са първата круизна компания, която постепенно премахва пластмасите за еднократна употреба на борда.

Ponant

Луксозната френска компания Ponant пусна през 2021 г. хибриден експедиционен кораб (работещ с втечнен природен газ и електрическа батерия) с 245 пътници Le Commandant Charcot и има планове за кораб с нулево въздействие до 2025 г.


Първата круизна линия, получила сертификат Green Marine, Ponant също така компенсира 100% от своите емисии.

Освен това всички кораби на Ponant са оборудвани с връзки за електрозахранване от брега към кораба в пристанището; линията е спряла да използва пластмаса за еднократна употреба; а преди да се разработи всеки маршрут, се провеждат проучвания за въздействието върху околната среда.

Star Clippers

Понякога, когато става въпрос за устойчивост, старото е отново ново.

Базираната в Монако ветроходна компания Star Clippers управлява тройка високи ветроходни кораби с капацитет от 166 до 227 пътници, които работят изключително с вятърна енергия до 80% от времето (а в останалите случаи използват газьол с ниско съдържание на сяра).


Малкият размер на кораба означава по-малко общо въздействие, както и достъп до по-малко посещавани пристанища - например в Коста Рика Star Clippers е първата круизна линия, която получава сертификат "Pura Vida Pledge", одобрен от Съвета по туризъм на Коста Рика като признание за екологичните им качества.

Havila Voyages

Тази дебютирала през 2022 г. норвежка круизна линия пусна на вода два от четирите планирани хибридни кораба, които изпълняват маршрути по крайбрежието на Норвегия.

Havila Voyages разполага с най-големите батерии за пътнически кораби в морето, което позволява на корабите им да плават - за периоди до четири часа - в защитените от ЮНЕСКО фиорди на страната, безшумно и без емисии.


Освен това батериите могат да бъдат зареждани в пристанището с чиста енергия от водноелектрически централи от местната електропреносна мрежа и са достатъчно силни, за да захранват корабите, докато са на док. Макар че понастоящем корабите използват и енергия от втечнен природен газ, Havila има за цел в крайна сметка да работи без емисии, като корабите са проектирани да преминат към водородна енергия, когато технологията е налична.

Explora Journeys


Тази нова луксозна круизна марка на базираната в Швейцария корабна компания MSC Group стартира това лято, но ще направи истински фурор през 2027 г., когато ще дебютира първият в света плавателен съд, задвижван с втечнен природен газ, с водородни горивни клетки и технология за намаляване на приплъзването на метана.

В партньорство с италианските корабостроителници Fincantieri, пионерските кораби на Explora Journeys (първият от двата, които са планирани за новосъздадената линия) ще имат значително намалени парникови емисии, докато са в морето, и ще отделят малко повече от водна пара и топлина, когато не работят в пристанището.

Други акценти за марката включват забрана на пластмасите за еднократна употреба и сертифициране за намаляване на подводния шум (за да не се смущава морската природа).

Източник: CNN


Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |