Екоактивисти излизат срещу турбините, построени върху земя, традиционно използвана от саамите за паша на северни елени

Грета
02.03.2023 11:28 0 | Прочетена (283)

Шведската активистка за борба с климатичните промени Грета Тунберг беше отведена за кратко от норвежката полиция, след като тя и други активисти блокираха входа на Министерството на финансите в Осло по време на протест срещу вятърните електроцентрали, съобщава Политико.

Тунберг, която е седяла пред една от вратите на министерството и е образувала човешка верига с други активисти, е била отведена от двама полицаи, които са я откарали на близка пейка, без да срещнат никаква съпротива, според кадри на живо от норвежката медия Verdens Gang.

След това Тунберг заобикаля сградата и се опитва да блокира друг вход на министерството, но отново е отстранена от полицията.

Заедно с активисти от коренното население и активисти за климата Тунберг протестира срещу изграждането на най-големия проект за вятърен парк в Европа, който отчасти е разположен върху земя, традиционно използвана от коренното население саами. Мажоритарен собственик на проекта е Statkraft - електроенергийна компания, собственост на норвежката държава.

През октомври 2021 г. Върховният съд на Норвегия постанови, че изграждането на турбините нарушава правата на народа саами, който от векове използва земята за отглеждане на северни елени - но повече от година по-късно фермите продължават да работят.

Миналия уикенд саами и активисти за климата също окупираха входа на норвежкото министерство на енергетиката. През нощта от неделя срещу понеделник към тях се присъединява и Тунберг.

"Норвежката държава нарушава правата на човека, което е напълно неприемливо и ние трябва да сме солидарни в тази борба", заяви Тунберг по-рано тази седмица според Ройтерс.

Снимка: (AFP/ALF SIMENSEN)

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |