Заплахата от гъбички за човешкото здраве нараства в един по-топъл, по-влажен и по-болен свят

Гъбички

Свързани новини

13.02.2023 11:46 1 | Прочетена (300)

В сериала на HBO The Last of Us героите разпознават зомбитата сред тях по гъбичките, които изникват от телата им, а гъбичните паразити манипулират хората, за да заразят общностите около тях.

В реалния живот гъбичният вид, вдъхновил историята, Ophiocordyceps, заразява насекоми и не създава проблеми на хората.

Според експертите обаче заплахата от гъбични патогени се увеличава и може да стане много по-голяма в един по-топъл, по-влажен и по-болен свят, съобщава CNN.

"Винаги сме заобиколени от спори на гъбички. Живеем с тях още от времето, когато сме си постелили легла в саваната преди 500 000 години, преди да се превърнем в съвременни хора. И трябваше да адаптираме тази изтънчена имунна система, за да се защитим от спорите, защото много от тях са потенциално патогенни", казва д-р Матю Фишър, професор по медицина в Училището по обществено здраве към Имперския колеж в Лондон, чиито изследвания са насочени към нововъзникващите патогенни гъбички.

"Гъбите просто търсят източници на храна, а в очите на много сапротропни гъби ние сме просто храна", добавя той. (Сапротрофът описва организъм, който се храни с мъртва органична материя. )

Много милиони гъбички са полезни за околната среда, но само няколкостотин от тях могат да причинят болести при хората.

Милиони инфекции всяка година

Учените непрекъснато откриват нови гъбички - само през миналата година те откриха четири, но не всички от тях представляват заплаха за хората.

От около 4 милиона разнообразни вида гъбички учените са идентифицирали само 300 като човешки патогени, които могат да причинят заболяване.

През всяка година повече от един милиард души имат гъбични инфекции, които Обществото по микробиология счита за "повърхностни".

Стъпалото на спортиста (Athlete’s foot) - люспест обрив, който може да предизвика сърбеж или парене; млечницата - бели лезии, които се развиват по езика или вътрешната част на бузата; и дори пърхотът са причинени предимно от една от тези повърхностни гъбични инфекции. Те са дразнещи, но за щастие, лечението все още действа върху тях.

Някои инфекции могат да бъдат много по-сериозни, дори животозастрашаващи.


По данни на Дружеството по микробиология в световен мащаб всяка година от тях умират около 1,5 милиона души, като има малко работещи лечения, ако изобщо има такива.

Миналата година Световната здравна организация заяви, че счита гъбичните патогени за "сериозна заплаха" за общественото здраве и за първи път публикува своя списък с приоритети на 19-те вида, за които светът трябва да внимава.

Един от четирите вида, включени в списъка на СЗО с най-критичните видове, е cryptococcus neoformans - патогенни дрожди, които живеят в почвата. Хората могат да вдишат гъбични клетки и повечето от тях не се разболяват. Но при хората с потисната имунна система той може да засегне белите дробове и да се разпространи в нервната система и кръвта. С течение на годините тази гъбичка е станала устойчива на някои лечения.

 Друга причина е Candida auris - дрожди, които могат да се задържат върху повърхности и медицинско оборудване и бързо да се разпространяват от един човек на друг. Той предизвиква все повече епидемии в болниците по света - заплаха, която нараства още повече по време на пандемията Covid-19. Според CDC това може да се дължи отчасти на промени в рутинните практики за контрол на инфекциите. Инфекцията може да засегне сърцето, централната нервна система, очите, костите и вътрешните органи. Той е резистентен към много класове противогъбични средства, но понякога може да се лекува с противогъбични лекарства, наречени ехинокандини.Apergillus fumigatus - плесен, която се среща почти навсякъде, може да причини белодробно заболяване при хора с отслабена имунна система. Той може да предизвика алергични реакции или белодробни инфекции, които могат да станат сериозни и да се прехвърлят към други органи. Според СЗО той е показал нарастваща антигъбична резистентност благодарение на широкото използване на азолови фунгициди за предотвратяване на разпространението му в посевите.


Четвъртият патоген, Candida albicans, е друга гъбичка, която обикновено е част от здравия човешки микробиом. Живее в устата, червата и кожата. Бактериите в тялото ви ги контролират, но ако системата не е в равновесие, дрождите ще се разраснат и ще се превърнат във вагинална дрождева инфекция, обрив от пелени, млечница или друго състояние. Тя може да се превърне в тежка инфекция, която засяга кръвта, сърцето, централната нервна система, очите, костите и вътрешните органи.

Няма ваксини за нито една от четирите гъбични инфекции в критичния списък.
 


 Кой е изложен на най-висок риск


 Фишър казва, че като цяло организмът ни е доста добре защитен от гъбични инфекции, но "в имунната ни система се появяват пробойни".


 "Тогава може да се стигне до фатални последици", каза той.


Хората, които са най-застрашени от сериозна гъбична инфекция, са тези с основни заболявания като ХИВ, рак или диабет, както и тези с увредена имунна система поради възраст, заболяване или лекарства, които приемат.


 

Други са уязвими към по-тежките последици от гъбичните инфекции, тъй като нямат достъп до лекарствата, които са по-разпространени на Запад. Например криптококовият менингит е водеща причина за смъртта на хората, живеещи с ХИВ, в Африка на юг от Сахара, тъй като те нямат достъп до лечение, показват проучвания.


 

Защо гъбичните заплахи нарастват


 

Проучванията показват, че броят на сериозните гъбични инфекции се е увеличил отчасти поради нарастващия брой на хората с потиснат имунитет.


 

"Това, което се променя, е, че все повече хора, които са изложени на риск, имат тези високи рискови фактори. Имаме застаряващи популации и използваме много химикали в околната среда, които принуждават гъбичките да се адаптират, а нашите клинични противогъбични средства се разрушават от антимикробната резистентност", казва Фишър.


 По време на пандемията от Covid-19 са се появили и повече опортюнистични гъбични инфекции, точно както и след грипни епидемии, казва д-р Матю Касън, миколог от университета в Западна Вирджиния.


 

"Вирусите потискат имунния отговор, а някои от лекарствата, които използваме за борба с вирусите, също имат ефект, при който улесняват навлизането на гъбичките", казва той.


 

През 2021 г. черна гъба убива хиляди хора в Индия, като 85% от тях са пациенти с Covid-19.


 

Фишър казва, че някои гъбички също сякаш се "появяват от нищото" и "съвсем тихо се разпространяват по света, предизвиквайки тихи пандемии", като например Candida auris.


 

 Освен това климатичната криза изостря разпространението на гъбичните инфекции.


 

"Светът става все по-топъл и влажен. Това просто означава, че има по-голямо количество спори на плесени", казва Фишър.


 

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

  • 001 Евгений Потапов
    19.08.2023 03:02

    Добрый день! Меня зовут Евгений Потапов. Заинтересовал ваш сайт econews.bg. Хочу его купить. По факту изучения статистики, я смогу назвать точную сумму которую я готов за него заплатить. Если вам интересна продажа вашего проекта, жду вашего ответа. С уважением, Евгений Потапов mr.evgenij-potapov@yandex.ru

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |