Всеки кадър в Арктика е битка: Леденото търпение на един фотограф

Арктика

Свързани новини

01.02.2023 10:39 0 | Прочетена (287)

Бялата мечка беше само далечна точица в замръзналата бяла шир. Филмов екип започна да я следи от разстояние, като постепенно се приближаваше. Изведнъж мечката долови миризма и промени посоката си - екипът я последва с надеждата, че това ще доведе до кадри от убийството. Мечката спря до дупка на тюлен в леда и започна да чака. Екипът също.

В продължение на 12 часа те седяха в очакване мечката да направи крачка. В продължение на 12 часа мечката лежеше полузаспала, полубуднала на ръба на дупката. Беше твърде дълго; екипът беше работил 22 часа на леда и трябваше да се върне в лагера. Измръзнали и изтощени, те признават поражението си. Часовете на чакане срещу малко възнаграждение не са рядкост.
 
"Това е цената, която плащаме, за да получим уникални снимки", разказва награждаваният френски фотограф и режисьор Флориан Леду.

Такава е реалността на фотографията на дивата природа - тя винаги е в условията на природата. Но това е и предизвикателството, и привлекателността му. "Всеки кадър в Арктика е битка", казва той. "Преодоляваме границите на възможностите си и се чувстваме живи, когато го правим. "

 Леду говори пред CNN чрез видеовръзка от дома си в Тромсьо, Северна Норвегия.

Последните две зими прекарва на ледовете на Арктика, където заснема емблематични сцени за документалната поредица за природата на BBC "Замръзналата планета" и филма на Disney "Полярна мечка" и др. Воден от страстта си да опазва природата, неговите необикновени въздушни снимки му носят награди като "Дрон фотограф на годината" за 2018 г. на Международните фотографски награди в Сиена и "Фотограф на годината" за 2020 г. на Nature TTL. Сега той планира зимната си експедиция през 2023 г. , която ще започне от Лонгйербюен, най-северното селище в света, за да прекара дни и нощи върху морския лед.

Ако започнем в края на февруари, ще имаме малко светлина. Слънцето преминава над хоризонта около 11-12 ч. и след това се стъмва в 14-15 ч. ", обяснява той. От този момент нататък часовете светлина бързо се увеличават. "В началото на април вече не се виждат звездите, а в средата на април вече има среднощно слънце", добавя той.

Месеците, в които слънцето едва започва да се показва, създават идеалната палитра за фотографа, казва Леду. Всички пастелни нюанси на синьото прозират, а когато слънцето изчезне, на хоризонта проблясва розов пояс.

Но заснемането на този арктически здрач има своята цена. Леду описва как унищожителните зимни условия се отразяват на физическото ви състояние - непреодолимата тъмнина и ниските нива на витамин D се отразяват на настроението ви, липсата на рутина обърква телесния ви часовник и вечно се борите с лютия студ, като в някои дни температурите падат до минус 40 градуса по Целзий. В тези дни всичко, което докосвате с голи ръце, полепва по кожата ви и всеки път, когато издишате, влагата замръзва по лицето ви - казва той. Въпреки че носех няколко слоя дрехи, огромни пухени ръкавици, неопренова маска и скиорски очила, студът ме пронизваше.

И все пак това са дните, за които Леду живее. През миналата зима имаше време, когато въздухът беше свеж, слънцето - ниско, а морският лед беше обгърнат от силна тишина. Той забелязал пара, която се издигала иззад айсберг, и след като я проследил с дрон, открил голяма мъжка бяла мечка, която спяла на леда: "Тялото й беше топло и докато дишаше, от устата й излизаше дим като от дракон.

Въпреки че се намира в пустошта, извън човешкия контакт, Леду често е подвластен на милостта на продуцента. Disney, Netflix или други подобни компании ще поискат конкретен кадър на бяла мечка, например успешен лов или сцена на чифтосване. Заснемането му може да отнеме дни или месеци, но най-важното е да не бързате.

 

 След като открие мечка, екипът я следва на известно разстояние, а след това постепенно се приближава. "Искаме да сме сигурни, че мечката ни харесва", казва Леду, като добавя, че за да се заснеме откровено и уникално поведение, мечката трябва да се чувства комфортно в тяхно присъствие. Ако мечката е страхлива или реагира лошо на присъствието им, те ще спрат да я преследват. "Така е - ако не иска да бъде звезда, не можете да я принудите.

 С течение на времето  Леду смята, че започвате да разпознавате отделните мечки. Някои от тях изглеждат различно, като формата на лицето или физическите им белези ги издават. Други имат ясно изразени характери - някои са срамежливи, а други са любопитни и игриви.

 


 

В продължение на часове Леду наблюдаваше двете полярни мечки, които си играеха и се пързаляха заедно.

 

Един от неговите хитови кадри, който заема достойно място във филма на Дисни "Полярна мечка", показва две мечки, които радостно се пързалят заедно. Леду никога не е виждал две мечки да се забавляват така: "Беше чиста магия. След това бяхме толкова опиянени, че забравихме да ядем през целия ден и нощ. "

 

 

 

 

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |