Работници от въглищните централи - на протест в София

Въглища

Свързани новини

12.01.2023 11:06 0 | Прочетена (243)

Пред сградата на парламента днес ще се проведе протест под надслов „Да защитим енергийната сигурност на страната”. Той е организиран от синдикатите. Недоволството е във връзка с поетия ангажимент за намаляване на въглеродните емисии спрямо нивата им през 2019 г.

Протестиращите искат Народното събрание да задължи Министерския съвет да започне преговори с Еврокомисията за отмяна на този ангажимент. Те настояват още парламентът да гарантира дейността на въглищните централи поне до 2038 г.

Над 500 работещи във ТЕЦ "Марица Изток 2" тази сутрин тръгват към София, обясниха синдикатите. Според тях заложените в плана 40% намаляване на въглеродните емисии ще доведат до намаляване на работата в централата с между 50 и 60%. Това значи 6000 души да си останат вкъщи, казват синдикалистите в централата.

Те настояват за предоговаряне на глава „Енергетика” в Плана за възстановяване и комплекс „Марица Изток” плавно да бъде изведен до 2038 г. от работа.

Това са базови мощности, без тях ще се върнем към времето, когато е имало режим на тока, казват още синдикалистите.

„Не търсим масовост днес, а да покажем на политиците, че тези хора имат какво да им кажат”, каза Пламен Димитров, президент на КНСБ. „Гледах социологическо проучване, според което повече от половината българи искат да запазим работата на централите. Тоест това не е само гласа на работещите, а и разумът на обществото”, каза Димитров.

„Миналата година 8 милиарда лева генерира държавната енергетика, която влезе в бизнеса, за да можем да запазим конкурентноспособност, да запазим работните места, а и за потискане на цената за бита. Ако нямаме тези въглищни централи, които генерират малко повече от половината ток, който потребяваме зимата, може да си представите какво ще стане. Бизнесът каза, че ще има поголовни фалити. Говорят за 100 000-150 000 работни места, които може да бъдат загубени”, заяви Димитров.

По думите му нормализиране на цената на тока се очаква най-рано през 2026 г.

Снощи в комисията по енергетика се е стигнало до съгласие по тези въпроси, синдикатите очакват да видят дали то ще бъде гласувано в пленарна зала.

Страната ни е ключова за наличието на ток особено през зимата в целия регион. Ще има режим, ако при нас няма такива мощности, смята още Пламен Димитров./


 

ThinkStock/Getty Images

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |