Унгария затваря последния си ТЕЦ на въглища до 2025 г.

06.03.2021 08:10 0 | Прочетена (594)

Унгария ще избърза със затварянето на въглищните си централи с пет години. Последната централа на въглища в страната ще бъде затворена през 2025 г. вместо през 2030 г., съобщи държавният секретар на Унгария по въпросите на ЕС, цитиран от Euractiv. „Нашият план е да достигнем 90% неутрално производство на електроенергия до 2030 г.“, обяви Атила Щайнер, Будапеща възнамерява да постигне това, като запази съществуващия си капацитет за производство на ядрена енергия и увеличи слънчевата енергия до 6 GW - три пъти повече от съществуващия ядрен капацитет на страната, каза Щайнер.

„На трето място, бихме искали да премахнем блоковете, задвижвани с лигнитни въглища, на последната ни останала електроцентрала, работеща на въглища, до 2025 г. - електроцентралата Матра“, добави той. Експертът поясни, че Унгария ще се възползва от финансиране от ЕС за преквалификация на работниците от въглищния сектор, засегнати от закриването. Съобщението беше приветствано от зелени активисти като голяма победа за климата и работниците, засегнати от затварянето на централата, които ще получат подкрепа чрез Фонда за справедлив преход на ЕС.

„Потвърждението за затварянето на топлоцентралата „Матра“с мощност 884 MW е критична стъпка при планирането на справедлив преход за работниците и засегнатите общности,“ заявиха от зелената НПО организация Europe Beyond Coal.

„Решението на унгарското правителство да намали наполовина времето, необходимо за премахване на въглищата, ви казва всичко, което трябва да знаете за състоянието на разпадащата се въгледобивна индустрия в Европа“, каза Катрин Гутман, директор на кампанията в Europe Beyond Coal. "Това показва, че когато правителствата всъщност спрат и погледнат студената твърда икономическа и политическа реалност на въглищата, те не само искат да се отърват от тях - те решават да направят това възможно най-бързо", добави тя в изявление.

Унгария е поела ангажимент да постигне климатичен неутралитет до 2050 г. и „приветства“ плановете на ЕС да затегнат климатичните цели на блока за 2030 г., каза Щайнер. Сега за площадката на топлоцентралата се планира да се изгради слънчев парк с мощност 200 MW и това илюстрира как преходът към чиста енергия може да замени работните места в ТЕЦ-а и затварянето на рудници с нови възможности, казаха зелените активисти.

Те обаче бяха разочаровани, че на площадката на Matra ще бъде изградена и газова централа с мощност 500 MW, предупреждавайки, че това рискува да остави Унгария да разчита повече горива, излъчващи въглеродни емисии в следващите години.

В допълнение към Унгария, шест европейски държави се очаква да прекратят производството на електроенергия от въглища до 2025 г.: Франция (2022 г.), Португалия (2022 г.), Словакия (2023 г.), Великобритания (2024 г.), Ирландия (2025 г.) и Италия (2025 г.), сочат данните на зелената организация Europe Beyond Coal.

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |