Най-голямата икономика в ЕС скоро може да стане неутрална по отношение на CO2, но бедна: Депутат

 Рейн-Вестфалия Хенинг Хьоне

Свързани новини

28.11.2022 11:14 0 | Прочетена (153)

Икономическият просперитет на Германия е застрашен поради "пълния провал" на правителствената енергийна политика, заяви ръководителят на парламентарната група на Свободната демократическа партия (СвДП) в Ландтага на Северен Рейн-Вестфалия Хенинг Хьоне.

Той заяви пред вестник Die Welt, че жизненият стандарт в страната може да спадне до нивото от 1970 г. "Пред лицето на напълно имплодиращия енергиен преход трябва да се запитаме: След десет години ще има ли все още някой, който ще произвежда тук и ще продава продукта си на международно ниво? Трябва да отговорим на този въпрос", каза Хьоне.

Депутатът призова хората "да осъзнаят сериозността на ситуацията", като отбеляза, че редица компании - от Lanxess до BASF - заявяват, че са готови да инвестират навсякъде, освен в Германия. "Нашите малки и средни предприятия също са подложени на натиск. Много наблюдатели предупреждават, че страната ни скоро може да стане неутрална по отношение на CO2, но бедна", добави Хьоне.

Политикът смята, че поради високомерието и абсолютното самодоволство в Германия тези рискове се пренебрегват.

"Лишени сме от всички източници на енергия с изключение на руския газ - и той е блокиран. Ситуацията в Северен Рейн-Вестфалия, най-енергоемкият регион в Германия, е особено драматична поради цените на енергията. Германският бизнес модел е подложен на силен натиск", обяснява Хьоне.

 В същото време той уточни, че не призовава за спиране на енергийния преход, а би искал правителството временно да използва всички налични местни енергийни източници.

 Хьоне би искал Германия да остане индустриална страна и място за производство.


 

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |