Г-7 ще определи фиксирана цена на руския петрол: Reuters

Петрол

Свързани новини

04.11.2022 16:15 0 | Прочетена (272)

Страните от Групата на седемте (Г-7) и Австралия се споразумяха да определят фиксирана цена на руския петрол вместо плаваща ставка, обвързана с индекса на цените на петрола, съобщи в петък Ройтерс, позовавайки се на свои източници.

"Коалицията се съгласи, че таванът на цените ще бъде фиксирана цена, която ще се преразглежда редовно, а не отстъпка спрямо индекс. . . Това ще повиши стабилността на пазара и ще опрости спазването на изискванията, за да се сведе до минимум тежестта върху участниците на пазара", заяви източник пред Ройтерс.

Източникът допълни, че обвързването на цената с индекс на цените на петрола, например с международния бенчмарк Брент, което беше един от обсъжданите варианти, може да доведе до повишена волатилност и да намали желания ефект от ограничението. Например, ако Брент започне да поскъпва поради по-малкото предлагане на пазара, таванът съответно ще се повиши, което ще бъде от полза за Русия.

 Според доклада действителната цена все още не е определена, но това ще стане през следващите седмици. Цената ще бъде редовно преразглеждана и може да бъде променена в бъдеще, ако коалиционните партньори сметнат за необходимо да направят това.

Страните от Г-7 от месеци обсъждат ограничаване на цените на руския петрол, като планират мярката да намали печалбите на Русия от износа на петрол, без да се наруши предлагането. Ограничението ще влезе в сила на 5 декември за петрола и на 5 февруари следващата година за петролните продукти.

Русия обаче неведнъж е заявявала, че няма да продава петрол на държави, които въвеждат ценови ограничения.

Посланикът на Москва във Вашингтон Анатолий Антонов неотдавна предупреди, че ценовите ограничения могат допълнително да влошат световната енергийна криза.

"Рецептата за "спасяване на лицето", разработена в Министерството на финансите - така нареченият "ценови таван" за руския петрол - води световната икономика към още по-тъмни кътчета на този своеобразен лабиринт на Кносос. В същото време обещаната нишка на Ариадна - нашата готовност да продадем "черното злато" на загуба - не беше нищо повече от мит от самото начало. Няма да се грижим за благополучието на другите за своя сметка. Няма да продаваме ресурси на онези, които изкуствено задържат цените", пише дипломатът в статия за списание National Interest.


 

 


 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |