ОАЕ: ОПЕК + ще продължи да балансира търсенето и предлагането на петрол

Петрол

Свързани новини

31.10.2022 11:00 0 | Прочетена (365)

Министърът на енергетиката на Обединените арабски емирства Сухейл Мохамед ал-Мазруи заяви в понеделник, че Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори, известни като "ОПЕК +" ще останат група, на която може да се има доверие при балансирането на предлагането и търсенето на петрол, предаде Ройтерс.

Говорейки на Международното петролно изложение и конференция в Абу Даби (ADIPEC), министърът потвърди, че неговата страна и останалите членове на "ОПЕК +" остават ангажирани с осигуряването на света с необходимите доставки на петрол.

Той допълни, че "ОПЕК +" разполага с механизъм, за да остане заедно, ако това се изисква.

По-рано този месец ОПЕК заяви в най-новия си доклад, че ръстът на глобалното търсене на петрол се очаква да достигне средно 99,7 милиона барела на ден през 2022 г., което е с 0,5 милиона барела по-малко от прогнозите на организацията през септември.

Междувременно петролът поевтинява с над 1% в началото на търговията в понеделник след публикуването на нова серия слаби икономически данни в Азия и опасенията за свиване на петролното търсене на фона на разширяването на Covid ограниченията в Китай.

По-рано днес Китайската федерация по логистика и покупки (CFLP) заяви, че производственият сектор на страната отново е навлязъл в зоната на свиване през октомври. Индексът на мениджъра по покупките (PMI) на Националното статистическо бюро на Китай се понижи през октомври до 49,2 пункта от септември от 50,1 пункта, спадайки обратно под важното ниво от 50 пункта - водораздел между експанзията и свиването на икономическата активност.

Фючърсите на петрол Брент се понижават с 1,5% към 94,30 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI - с 1,3% към 86,76 долара за барел.

Въпреки това поевтиняване, петролните фючърси са на път да отбележат първо повишение на месечна база през октомври от май насам, тъй като инвеститорите се подготвят за предстоящите големи съкращения на производството на от страна на "ОПЕК +", които съкращения заплашват да затегнат пазара още повече преди началото на зимата. Петролният картел реши да намали съвместните си добиви с 2 милиона барела на ден от началото на ноември - ход, който до голяма степен се възприема като насочен към поддържане на високи петролни цени, въпреки че форматът "ОПЕК +" цитира като мотив за това свое решение икономическите насрещни ветрове и необходимостта от защита на петролната индустрия.

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |