Настоящите темпове на затопляне ще изложат Земята на риск от преминаване на шест опасни за климата критични точки, показват данните на ново проучване, публикувано в Science.

Преминаването на тези прагове ще наруши функционирането на земните системи и ще доведе до срутване на ледени покривки и загуба на коралови рифове.

Научни коментатори и преди са казвали, че достигането на такава точка би било "климатична извънредна ситуация".

Изследователите са анализирали доказателства за критични точки от 200 скорошни публикации при каква температура ще бъдат достигнати критичните точки, какви въздействия ще има върху Земята, за какъв период от време ще се усетят въздействията.

Учените са установили, че тези рискове се увеличават с всяка десета от градуса на затопляне.

Според изчисленията на Climate Action Tracker дори при оптимистичен сценарий, ако се постигнат настоящите глобални цели за климата, светът ще се затопли средно с 1,8 C.

Критични точки за климата

Идеята за "критични точки за климата" е представена за първи път от Междуправителствената група по изменение на климата (IPCC) към ООН преди две десетилетия.

Ако бъдат преминати, те биха могли да предизвикат значителна промяна в начина на функциониране на земните системи, засягайки океаните, времето и химичните процеси, което според ООН би могло да бъде "необратимо".

След като критичната точка бъде пресечена разрушаването на системата ще се самоподдържа, така че, според учените, ще продължи дори ако няма по-нататъшно затопляне.

Необратима каскада от последици

Според материал на Би Би Си допреди време се е смятало, че критичната точка ще бъде премината само ако средните глобални температури се повишат с повече от 5C. Но през последните години се появяват все повече доказателства, че тези прагове могат да бъдат преминати много по-рано.

Кои са шестте критични точки?

  • Срутване на ледения щит на Гренландия.
  • Разрушаване на ледения щит на Западна Антарктида.
  • Срив на океанската циркулация в полярния район на Северния Атлантик.
  • Унищожаване на кораловите рифове в ниските географски ширини.
  • Рязка загуба на морски лед в Баренцово море.
  • Внезапно размразяване на вечната замръзналост (б.р. дебел подпочвен слой, който остава под точката на замръзване през цялата година и се среща главно в полярните региони) в северните региони на планетата.

По данни на ООН Гренландия и Антарктида в момента губят лед шест пъти по-бързо, отколкото преди 30 години, а ледената покривка на Гренландия се свива непрекъснато през последните 25 години поради изменението на климата.

Учените предупреждават, че тези шест критични точки са само началото от домино от екологични проблеми, пред които може да бъде изправена Земята, ако не се справим с климатичните промени.