Социален център щe произвежда чиста енергия от слънцето

 Социалният Център МИР

Свързани новини

29.07.2022 11:06 0 | Прочетена (91)


Социалният Център МИР в столичния кв. „Факултета“ се сдоби с фотоволтаична система. Така центърът ще се справи със сериозно повишилите се сметки за ток и със спестените средства ще поддържа дейностите си, с които помага на местната общност. Инсталацията е дарение от „Грийнпийс“ – България, а целта е да се насърчи използването на екологична възобновяема енергия като средство за социална подкрепа, осигурявана от различни социални институции: социални центрове, центрове за временно настаняване, кризисни центрове, общински жилища, училища, детски градини били те общински, частни или от неправителствения сектор.

 

„За социалните институции енергийният преход в най-чист вид представлява изграждането на соларни системи за електричество, отопление и гореща вода, които могат да покрият в голяма степен или напълно енергийните им нужди за десетилетия напред. Така те ще освободят средства за грижи, обучения и поддържане на  материалната си база и ще могат да оказват подкрепа на нуждаещите се дългосрочно,“ заяви Балин Балинов от „Грийнпийс“ – България.

 

Центърът в кв. „Факултета“ от години помага на стотици деца и родители от местната общност с две групи детска градина, обучения, консултации от различно естество, медицински прегледи. С хората от квартала работят различни специалисти педагози, психолози, социални работници, както и обучени сътрудници от ромската общност. Сметките за ток обаче скачат 2-3 пъти от 600-700 лв на около 2000 и това сериозно затруднява центъра.

 

.„Трудно се издържаме финансово. Ние искаме нашите дейности да са продължителни и устойчиви. Правим оценка на развитието на децата при започване при нас и при излизане от програмите и развитието е значително. Сметките скочиха много и това ни затруднява още повече, защото нямаме отделно перо за електричество.

Ако успеем да освободим средства от сметката за ток, тези пари ще отидат по другите направления. Всъщност „Грийнпийс“ – България ни дадоха страхотна идея и започнахме сходен проект за фотоволтаична система и за друг наш център,“ споделя Боян Василев от Фондация„Здраве и социално развитие“, която отговаря за Център МИР. Инициативата е част от кампанията на „Грийнпийс“ – България за преминаване от използване на замърсяващи и допринасящи за климатичната криза изкопаеми горива, каквито са въглищата и газа, към чисти възобновяеми източници като слънцето например.

От „Грийнпийс“ – България напомнят, че децентрализацията на енергийната система и улесняването на всички потребители да произвеждат енергия от възобновяеми източници за собствени нужди е неотменна стъпка от този енергиен преход. От организацията припомнят още, че Директивата за възобновяемата енергия, която дава именно такива права на потребителите, трябваше да бъде пренесена в българското законодателство най-късно до юни 2021 г.

 

 

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |