Гърция стартира най-големия двустранен соларен парк в Европа

Соларен парк

Свързани новини

12.04.2022 10:43 0 | Прочетена (225)


По-рано тази седмица Гърция създаде най-голямата двустранна соларна ферма в Европа в Козани, Македония, построена от най-голямата гръцка петролна рафинерия Hellenic Petroleum (Helpe).Двустранната или двулицева система от панели ще захранва 75 000 домакинства и ще се свърже с енергийната мрежа на страната през следващите седмици."Този проект отразява националните ни цели за евтина и чиста енергия от слънцето, вятъра и водата", заяви министър-председателят Кириакос Мицотакис при откриването на парка.

 

Мицотакис обеща да ускори издаването на разрешителни за проекти за възобновяема енергия, включително за изграждане на мащабни офшорни вятърни паркове, тъй като страната се стреми да се откаже от скъпите вносни изкопаеми горива, които водят до по-голямо замърсяване."Гърция ще се превърне в главен герой в областта на възобновяемите енергийни източници. Тя ще внедри нови иновативни технологии", добави Мицотакис.

 

Според главния изпълнителен директор на Helpe Андреас Сиамисис общата полза от намаляването на вноса на природен газ от новия соларен парк в Козани се оценява на около 80-100 милиона евро годишно. Освен това, каза той, паркът е проектиран така, че да:


да произвежда 350 GW часа чиста енергия всяка година, еквивалентно на потреблението от 75 000 домакинства;


-  да осигурява доходи за местната власт, домакинствата и бизнеса в размер на 600 000 евро годишно;


- да намали въглеродните емисии с 300 000 тона годишно, което съответства на 110 000 хектара;


-  да намали разходите за енергия на национално ниво, тъй като цената, на която ще се продава енергията в системата, ще бъде фиксирана на 57,72 евро за MWh за следващите 20 години.


Както добави Сиамисис, инвестицията във фотоволтаиците възлиза на 130 милиона евро, с дял в национална добавена стойност от 35 процента, докато по време на изграждането на парка са били разкрити 350 работни места.

 

 

 

 

 

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |