Парламентът на ЕС гласува за даване на зелени етикети на ядрената и газовата енергетика

Парламентът на ЕС

Свързани новини

07.07.2022 11:15 0 | Прочетена (361)

Законодателите от ЕС гласуваха в сряда в подкрепа на предложение на Европейската комисия да се разреши на финансовите пазари да се предлагат ядрени електроцентрали и електроцентрали, работещи с природен газ, като устойчиви инвестиции, съобщава Политико.

Съгласно новите правила, известни като таксономия, новите газови централи, построени до 2030 г. , ще бъдат признати за преходен енергиен източник, стига да заменят централа, работеща с въглища или мазут, да преминат към нисковъглероден газ, например водород, до 2035 г. и да се придържат към максималния лимит на емисиите за 20 години.

Съществуващите ядрени централи ще получат зелен знак, ако се ангажират да преминат към така наречените "устойчиви на аварии горива" от 2025 г. и да представят подробни планове за окончателно съхранение на радиоактивните отпадъци през 2050 г.


 

328 евродепутати подкрепиха предложените инвестиционни етикети, 278 бяха против, а 33 се въздържаха. За да бъде отхвърлено предложението, е необходимо абсолютно мнозинство от 353 гласа.

По-рано тази година консултативната платформа на Комисията за устойчиво финансиране изрази несъгласието си с тези планове. Природозащитници и лява коалиция от членове на ЕП също остро разкритикуваха предложението за обозначаване на газа и ядрената енергия като екологични.

"Гласувах против възражението, защото опасенията, изразени във връзка с този делегиран акт, не са оправдани", заяви след гласуването депутатът от "Обновена Европа" Паскал Канфин, който председателства парламентарната комисия по околна среда. "Тези енергийни източници няма да бъдат поставени в една и съща категория с възобновяемите енергийни източници и са включени строги условия. "

Евродепутатът от Зелените Мари Тусен, която водеше усилена кампания за отхвърляне на досието, разкритикува резултата като "одиозен опит за екологично измиване с Макрон като диригент" и "провал за Европа и климата".

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |