Австрия отлага прехода към зелена енергия

23.06.2022 11:06 0 | Прочетена (602)

Австрия възстановява най-голямата си въглищна електроцентрала за производство на електроенергия на фона на намаляването на доставките на руски природен газ, съобщи Блумбърг.



Според информацията най-голямата компания за комунални услуги и най-ценната компания в страната Verbund AG е получила нареждане късно в неделя да подготви за експлоатация въглищната си централа в Мелах.

 

Електроцентралата, която се намира на 200 км южно от Виена, беше затворена преди две години, след като страната реши да премахне изцяло въглищата от електрическата си мрежа. Той е превърнат в център за изследователи, които търсят начини за безопасно подаване на водородно гориво към електрическата мрежа.

 

"Правителството и Вербунд се договориха да преустроят спряната в момента топлоцентрала в Мелах, за да може в случай на авария отново да се произвежда електроенергия от въглища", се казва в изявление на коалицията на канцлера Карл Нехамер, с което изданието се е запознало.



Други европейски държави, включително Франция, Германия и Обединеното кралство, също обявиха планове за разширяване на използването на енергия от въглища, за да компенсират недостига на природен газ от Русия.

 

 Според доклада австрийските газови хранилища понастоящем съдържат само 39% от годишните нужди на страната.

 

   Снимка: Ройтерс

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |