Холандия се присъедини към Германия и Австрия във връщането към въглищната енергия на фона на енергийната криза

Въглища

Свързани новини

21.06.2022 09:58 0 | Прочетена (381)

Холандският министър на климата и енергетиката Роб Йтен обяви, че Холандия премахва всички ограничения за електроцентралите, работещи с въглища, за да намали потреблението на природен газ, като същевременно отправя „спешен призив“ към бизнеса да спестява възможно най-много енергия преди зимния сезон.

 

Хага активира фазата на „ранно предупреждение“ от своя план за енергийна криза, пред лицето на потенциален недостиг на природен газ тази зима, каза Йтен в понеделник, добавяйки, че решението е изготвено в координация „с нашите европейски колеги за последните няколко дни.”

 

Кабинетът реши незабавно да оттегли ограничението за производство за електроцентрали, работещи с въглища“, каза той, като се позовава на правилото, според което всички въглищни електроцентрали в Холандия могат да работят само при максимум 35% от инсталираните им капацитет.

 

„Искам да подчертая, че в момента няма остър недостиг на газ“, отбеляза Йтен, но въпреки това заяви, че „сега повече страни са притиснати“ от Русия.

 

С подобен ход в неделя германският министър на икономиката Роберт Хабек каза, че Берлин ще трябва да увеличи използването на въглища за производство на електроенергия, за да компенсира недостига на природен газ от Русия. Междувременно австрийското правителство се договори с енергийната компания Verbund да преобразува резервна газова електроцентрала в региона на Южна Щирия за производство на електроенергия с помощта на въглища, в случай че енергийната извънредна ситуация се задълбочи.

 

Тези ходове следват решението на руския Газпром да намали доставките на природен газ за Германия по газопровода "Северен поток" с 60%, след като германският доставчик на поддръжка Siemens не успя да върне помпените агрегати след ремонт поради санкции. Европейските представители твърдят, че това решение е чисто политическо и е свързано с напрежението между Русия и Запада във връзка с войната в Украйна.

 

 

 

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |