Защо А.Василев тайно се среща с Лукойл 4 пъти, кой прибра 2 млрд.лв. за 6 мес. от 1 лв./л над нормалното за горивата, откакто той е вицепремиер: Екс-енергийният министър

Асен Василев

Свързани новини

20.06.2022 11:46 0 | Прочетена (323)

В деня, в който дизелът в София задмина психологическата бариера от 3,50 лв. и вече струва 3,54 лв. или 17 стотинки повече, отколкото само преди 15 дни, при положение, че ПЕТРОЛЪТ Е С 6 ДОЛАРА ПО-ЕВТИН, бившият енергиен министър Делян Добрев постави в НС 2 въпроса, по които 19 минути пише от месеци.

 

За тайната среща – оказва се, че са общо 4, на нересорния вицепремиер Асен Василев с Лукойл, и за необяснимата надценка, която държавата се прави, че не вижда, при която горивата у нас са раздути по стойност с 1 лев отгоре, сякаш се правят от най-скъпия сорт Брент, а не от много по-евтиния руски Уралс.

 


„Имам информация, че Асен Василев се е срещал 4 пъти с Лукойл. Горивата започнаха да скачат последните 6 месеца. Откога е това правителство? От 6 месеца. Среща се кабинетът с Лукойл и цената започва да расте. Едно производство в КЗК е дълго. Ако нямаше срещи на кабинета с Лукойл, нямаше да имаме съмнения.

 

Но има срещи, има лобизъм от страна на Асен Василев в ЕК да продължим да купуваме руски петрол. За газа казваме: „В никакъв случай руски газ”. Защо? За да вкараме посредниците и да върви далаверата. 100 милиона само за месец май”, каза Добрев.

 

„ От горивата всеки ден ограбват хората с 10 милиона лева, пълнят си офшорките и няма временна комисия. Като викате корупция и статукво се огледайте в себе си. За последните шест месеца това са близо 2 милиарда лева“, заяви от трибуната на Народното събрание депутатът от ГЕРБ Делян Добрев в декларация от групата.

 

Добрев показа и графики на американската агенция Блумбърг, които сочат, че цената на използвания у нас нефт е 78 долара за барел, без промяна от миналата година и запита как така последните шест месеца цените на бензиностанциите са скочили с 36%.

 

„Ако е същата цената на руския нефт, защо е тази голяма разлика?!Акцизът и ДДС са същите, а горивото нараства с 1 лев на литър. Май месец е разтоварен евтин руски нефт, но го плащаме като скъп Брент.

 

На година консумираме 3,5 млрд. литра, по 1 лев това са 3.5 млрд. лева. На ден се зареждат близо 10 млн. литра гориво или 10 милиона лева на ден, които плащаме да се купува евтин руски нефт на цената на скъпия Брент.

 


Значи тази разлика някой я прибира. Няма да казвам според мен в кои офшорни сметки отиват тези пари“, обяви депутатът от ГЕРБ.


Той припомни, че още миналата седмица от ГЕРБ са предложили да има временна комисия, която да разгледа този проблем и графиките, които той показа. Точката обаче не е включена в програмата на Народното събрание за тази седмица, въпреки обещанията на ДБ, които също си приписваха темата.

 


Добрев отчете, че докато на ден 10 милиона лева потъват от горивата, в парламента се купуват и продават депутати.

 


„След войната в Украйна уралският нефт е с 30% по евтин. Питаме защо за последните 6 месеца бензинът и дизелът скочиха с 1 лев”, заяви Добрев.


„Колективното обществено съзнание с вълнение следи какво се случва в пленарна зала – дали ще има още политически мигранти. А какво се случва през това време – плаща всичко по-скъпо”, каза Томислав Дончев. „За правителството има само една тема – неговото собствено оцеляване”, коментира депутатът.

 

Пламен Валентинов

 

 

 

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |