UK иска разследване на предполагаемата кражба на зърно от Украйна от страна на Русия

Свързани новини

08.06.2022 11:29 0 | Прочетена (451)

Британският министър на земеделието призова във вторник за незабавно разследване на твърденията, че Русия е крадяла зърно от Украйна, след като инвазията на Москва доведе до рекордно покачване на световните цени на храните, предаде Ройтерс.



Черноморските пристанища в Украйна, четвъртият по големина износител на зърно в света, са блокирани, като в страната са задържани около 20 милиона тона зърно.



Виктория Прентис заяви на конференцията на Международния съвет по зърното (МСЗ) в Лондон, че е чула твърденията за кражба на зърно от Русия от първа ръка от източници в южния украински регион Херсон, като ги определи като много сериозни.

 

 

Русия и преди е отричала твърденията, че е откраднала украинско зърно.



Организацията на обединените нации се опитва да сключи споразумение, което да позволи превозването на украинското зърно от пристанища като Одеса. Русия заяви, че иска западните санкции да бъдат отменени като част от сделката.



Турция също така настоява за постигане на споразумение между Русия и Украйна по план за възобновяване на износа на зърно от украинските пристанища, въпреки че перспективите за постигане на споразумение изглеждат неясни, тъй като всяка от страните обвинява другата за нарушаване на световните доставки на храни.

 

 

Украйна и Западът обвиняват Москва, че използва оръжия за доставки на храни. Русия обвинява за ситуацията украинските мини във водите на Черно море и международните санкции срещу Москва.

 

Миналата седмица Украйна заяви, че Русия изпраща крадено зърно в Турция от Крим, който анексира през 2014 г. Тя също така обвини Русия, че е изпратила 100 000 тона крадена украинска пшеница в Сирия.



Заместник-министърът на икономиката на Украйна Тарас Качка заяви на конференцията, че репутацията на руските компании ще бъде накърнена за години заради опитите им да търгуват с крадено зърно.

 

ООН не е в състояние да провери обвиненията на Киев срещу Москва, че "краде" и изнася украинско зърно, заяви Стефан Дюжарик, говорител на генералния секретар на ООН.



Запитан за твърденията от репортер по време на брифинг във вторник, Дюжарик заяви, че нито кабинетът на генералния секретар на ООН, нито Световната продоволствена програма на ООН (WFP) разполагат с достоверна информация по въпроса.

 

"Видяхме скорошни съобщения в медиите, разговаряме с колегите си от WFP. Те нямат възможност да проверят тези твърдения. Мисля, че WFP, както и всички ние, се застъпва за свободно движение на храни от Черно море, за да се гарантира, че нуждите на хората по света са задоволени", заяви служителят.

 

 Снимка: Ройтерс

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |