Украйна изнася първото зърно с влак за Европа

зърно

Свързани новини

28.03.2022 12:24 0 | Прочетена (668)

Търговците са изнесли първите доставки на украинска царевица за Европа с влак, тъй като морските пристанища на страната остават блокирани заради руската инвазия, съобщи в неделя консултантската компания APK-Inform.



Украйна е основен производител и износител на зърно в световен мащаб и почти целият ѝ износ традиционно се осъществява от черноморските пристанища. Преди войната месечният износ на зърно надхвърля 5 милиона тона.

 

Търговци и служители в областта на селското стопанство заявиха, че Украйна, която все още разполага със значителни количества зърно на склад, може да започне да изнася с влак през западната си граница.



"Първите партиди от няколко хиляди тона царевица вече са изнесени през западната сухопътна граница на Украйна", се казва в доклад на APK-Inform.



"Трудностите с логистиката продължават, предлагането все още е по-силно от търсенето, но цените спряха да падат", допълва тя.

 

 

Според APK-Inform цените на украинската царевица DAP (Delivered At Place) за купувачи от Полша и балтийските държави са 250-265 долара на тон, а за Словакия - 275 долара на тон.



Украинските транспортни власти заявиха, че до 600 000 тона зърно месечно могат да бъдат изнасяни с влакове от Украйна за Европа.

 

 

Миналата седмица APK-Inform съобщи, че износът на зърно от Украйна може да възлезе на 44 млн. тона през сезона 2021/22 г. , юли-юни. Очакваше само 1 млн. тона зърно да напуснат страната от март до юни поради логистични проблеми.

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |