Замърсяването на въздуха засяга пряко 99% от света

Замърсяването на въздуха

Свързани новини

26.04.2022 11:03 0 | Прочетена (591)

Почти всеки човек на света диша замърсен въздух, казва Организацията на обединените нации. Според най-новите данни, които обхващат над 6000 градове и села по целия свят, 99% от света диша въздух, замърсен до нива над поносимите за качество на въздуха, предаде  Greentech.bg. Това замърсяване излага всички на по-висок риск от респираторни заболявания.

 

По целия свят въздухът е задръстен с частици, които могат да проникнат дълбоко в белите дробове и да нмавлязат в кръвния поток. Регионите на Източното Средиземноморие, Югоизточна Азия и Африка са с най-лошо качество на въздуха. Данните и няколко други доклада подчертават, че развиващите се страни и маргинализираните общности са най-засегнати от това замърсяване.

 

„След оцеляването от пандемията днес е неприемливо все още да имаме 7 милиона предотвратими смъртни случая и безброй предотвратими загубени години на добро здраве поради замърсяването на въздуха“, каза д-р Мария Нейра, ръководител на отдела на СЗО по околната среда и изменението на климата. „Твърде много инвестиции продължават да се влагат в замърсена околна среда, а не в чист, здравословен въздух“.

 

Доскоро това СЗО разглеждаше само PM2,5 и PM10 частиците в своя анализ на замърсяването на въздуха. В последния си анализ обаче агенцията включва измервания на азотния диоксид. Най-високите количества на това вредно съединение идват от изгарянето на изкопаеми горива. Съответно най-потърпевши са градските райони, където е налице най-концентриран NO2. Излагането на замърсяване с NO2 увеличава риска от астма и други респираторни заболявания.

 

Като цяло в силно замърсените региони най-голям принос за замърсяването имат транспортът, селското стопанство и изгарянето на промишлени отпадъци, сочи новият анализ. Естествени източници като прах също допринасят за замърсяването.

 

Особено силно засегнати области са Индия, която има най-високи нива на PM10, и Китай, която пък оглавява списъка на страните с най-много PM2,5.

 

„Праховите частици, особено PM2.5, са способни да проникнат дълбоко в белите дробове и да навлязат в кръвния поток, причинявайки сърдечно-съдови заболявания, мозъчно-съдови проблеми (инсулт) и респираторни усложнения“, казва СЗО. „Има нови доказателства, че праховите частици въздействат и върху други органи и причиняват други заболявания.“

 

Агенцията казва, че светът трябва спешно да намали употребата на изкопаеми горива, за да се справи със ситуацията. Ако не се предприемат драстични действия, респираторните заболявания ще засягат милиони човешки животи по света.

 

 

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |