Държавата ще откупува обратно от частници черноморските дюни

Борислав Сандов

Свързани новини

08.01.2022 09:59 0 | Прочетена (418)

Всички дюни по черноморското крайбрежие отново ще станат изключителна държавна собственост. Затова, онези, които по някакви причини са преминали в частни ръце, ще бъдат откупени. А на 100 метра от морския бряг ще бъде забранено всякакво строителство. Това са плановете на вицепремиера по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов, които той разкрива пред "ТВ Блумбърг".

"Има няколко неща, които, за съжаление, зависят най-вече от други фактори. От Народното събрание - по отношение на промяна за Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Аз лично предложих Зона А, което са 100 метра от самия бряг навътре, да бъде защитена и дам да е забранено строителството - заяви Сандов. - В повечето нормални държави е така - строителството не е непосредствено до брега, за да може брегът, плажът да са едни чисти зони и не просто да се наслаждава човек на слънцето и водата, но и на гледката. Това може да стане през ЗУЧК."

Другата важна цел е дюните по Черноморието, твърди още Сандов, предаде Сега:

"Всички дюни да са пак дюни и те да са, както е по Конституция, изключителна държавна собственост. Това означава кадастърът да включи всички дюни с цялото картиране, а там където те са станали частни, да бъдат изк,пени обратно от държавата. Пари за това ще намерим, включително и може би не само от държавния бюжет".

Що се отнася до акваторията и самото черноморско крайбрежие министърът разви друга своя идея.

"Тя е свързана с някои нови защитени територии там. Включително ще разгредаме възможността за създаване на национален парк "Българско черноморие", който няма да е една цяла зона, а ще бъде мрежа от зони по самото крайбрежие, които са държавна собстквеност и просто имат общо управление, което да даде възможност тези територии да бъдат запазени и да търсим туристи и в тази посока - заяви Сандов. - Много малка част от тези територии ще са със строга защита. Те и сега съществуват, но част от крайбрежието, както и част от акваторията, обединени в един такъв национален парк - би било един добър символ. Освен това ние до 2030 г., според европейското изискване, трябва да увеличим броя на защитените територи в България - трябва да постигнем поне 10%, а в момента сме на около 5%. Тази идея се надявам, че ще реализираме до края на мандата".

 

 

 

 

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |