ВАС остави в сила забраната за строителство в Каваците с цел опазване на сивите дюни

25.10.2021 11:21 0 | Прочетена (403)

От Върховния административен съд изпратиха съобщение до медиите, с което обявиха, че оставят в сила забраната за строителство на сграда за отдих в местността "Каваците", предаде eurocom.bg.

"Върховният административен съд потвърди решение на Административен съд – Бургас, с което е отхвърлено оспорването срещу Решение № БС-1-ОС-П/07.02.2020г. на директора на Регионална инспекция по околната среда и водите - гр. Бургас за забрана на строителство на сграда за отдих и курорт в местността "Каваците", се казва в съобщението.

Като причина е изтъкнато наличието на сиви дюни.

"Първоинстанционният съд е назначил две експертизи. Едната е изготвена от специалист фитоценолог от БАН. Съгласно представеното и прието от съда обосновано заключение на вещото лице в границите на процесния имот има частично наличие на неподвижни крайбрежни дюни с тревна растителност - сиви дюни. В първоинстанционното производство е приета и екологична експертиза, изготвена от Главен експерт по Биологично разнообразие към дирекция Природен парк „Странджа“, магистър по екология. Изводът на вещото лице е, че процесният имот спада към терените, чиито качествени характеристики съответстват на характеристиките на природните местообитания на стабилизираните сиви дюни", се допълва в съобщението.

Решението по административното дело е окончателно.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |