Електрическите автомобили достигнаха 65% от продажбите в Норвегия

Тесла

Свързани новини

07.01.2022 10:18 0 | Прочетена (549)

Електрическите автомобили съставляват близо две трети от новите продажби в Норвегия през 2021 г., като Tesla е най-продаваната автомобилна марка като цяло, тъй като страната преследва целта си да стане първата, която прекрати продажбата на бензинови и дизелови автомобили, съобщава Ройтерс.

Докато Норвегия, с население от 5,4 милиона, има най-висок дял в света на електрически превозни средства, Китай със своите 1,4 милиарда души е най-големият пазар на автомобили като цяло.

Норвегия, произвеждаща петрол, насърчи преминаването към автомобили с нулеви емисии, като освободи електрическите превозни средства (BEV) от данъците, наложени върху двигателите с вътрешно горене (ICE).

Очаква се това данъчно облекчение да спомогне за увеличаване на дела от общите продажби на електричестви автомобили до 80% през 2022 г., преди крайния срок за прекратяване на продажбите на бензинови и дизелови коли до 2025 г.

Като цяло новите продажби в Норвегия нараснаха с 25% през 2021 г. до рекордните 176 276 автомобила, от които 65% бяха изцяло електрически. Този пазарен дял е нараснал от 54% през 2020 г.

Макар и малка, богата Норвегия се разглежда като ключов пазар, на който да се закрепят нови играчи на BEV, включително китайската Nio и шведския филиал на Volvo Cars (VOLCARb.ST) Polestar.

Tesla (TSLA.O) има 11,6% дял от общия пазар на автомобили в Норвегия през 2021 г., което я прави марка номер едно за първи път на годишна база пред германския Volkswagen (VOWG_p.DE) с 9,6%.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |