Ново поколение ядрени реактори държи ключа към зеленото бъдеще

ядрен синтез

Свързани новини

24.11.2021 10:05 0 | Прочетена (81)

На бяла дъска в конферентната зала в сърцето на Силиконовата долина Джейкъб Деуит скицира първия продукт на своя стартъп.  Малката електроцентрала на Деуит, която ще направи електричество - на стойност 1,5 мегавата, достатъчно за захранване на квартал или фабрика, ще работи десетилетие без презареждане и, удивително, няма да отделя въглерод. „Това е метална термична батерия“, казва той страхливо. Но по-често Деуит го нарича с друго име: ядрен реактор.
 Изграждането на работещ реактор — дори и много малък — изисква прецизни и старателни усилия. Нормите са разбираемо изчерпателни. Гориво е трудно да се намери - не се продава уран в Gas-N-Sip. Но Деуит планира да включи превключвателя на първия си реактор около 2023 г., само десетилетие след като е съосновател на компанията си Oklo. След това те искат да направят за кварталните ядрени бомби това, което Tesla направи за електрическите автомобили: да използват нишова и скъпа първа версия като стъпка към по-евтини и по-големи продукти. В случая на Окло това означава да започнем с „микрореактор“, предназначен за отдалечени общности, като селата в Аляска, които понастоящем зависят от дизелово гориво, превозено с камиони, шлепнато или дори вкарано с прекомерни разходи. След това изграждането на повече и постепенно по-големи реактори, докато техният енергиен източник с нулев въглерод може смислено да допринесе за глобалните усилия за намаляване на емисиите от изкопаемите горива.

На глобалните срещи на върха по климата, в коридорите на Конгреса и в държавните къщи в САЩ, ядрената енергетика се превърна в ключов въпрос на плановете за намаляване на въглерода. Всеки знае, че има нужда от него. Но никой не е сигурен, че го иска, като се има предвид историята на злополуките. Или дори ако успеят да го получат навреме, за да постигнат спешни климатични цели, като се има предвид колко време е необходимо за изграждането. Oklo е една от развиващите се компании, които работят за решаването на тези проблеми, като поставят реактори в по-безопасни, по-лесни за изграждане и по-малки пакети. Нито един от тях не е напълно готов за мащабиране до производство на пазарно ниво, но предвид инвестициите, които се правят в технологията в момента, заедно с нарастващото осъзнаване, че няма да можем да се отклоним от изкопаемите горива без ядрена енергия, това е добър залог, че поне един от тях ще промени играта.

Стратегията на Oklo е да прави реактори от кутията. Разходите за строителство на мегават може да са по-високи, поне в началото. Но производството на единици във фабрика би дало на компанията шанс да подобри своите процеси и да намали разходите. Oklo ще създаде нов модел

Проектирането на тези иновации е трудно. 30-те служители на Oklo са заети с разплитането на възлите на безопасността и сложността.

Ядреното делене е старо и напрегнато, технологичните и комуналните компании се борят сега да запазят съществуващите си гигантски ядрени централи отворени. Икономически те се борят да се конкурират с евтиния природен газ, заедно с вятъра и слънчевата енергия, често субсидирани от правителствата. И все пак нации, фокусирани върху климата, като Франция и Обединеното кралство, които планираха постепенно да премахнат ядрената енергия, вместо това ги удвояват. (През октомври френският президент Еманюел Макрон отхвърли плановете си за затваряне на 14 реактора, а през ноември той обяви, че страната вместо това ще започне да строи нови.) На срещата на върха на ООН за климата в Глазгоу САЩ обявиха подкрепата си за Полша, Кения, Украйна, Бразилия, Румъния и Индонезия да разработят свои собствени нови ядрени централи, докато европейските преговарящи увериха, че ядрената енергия се счита за „зелена“.

„Новаата ядрена” трябва да се появи, преди старите атомни централи да се отдръпнат. Той трябва да бъде в крак с технологичните подобрения в други сфери, като дългосрочно съхранение на енергия, където всяко постепенно подобрение увеличава потенциала на възобновяемите източници да доставят повече от нашата електроенергия. Тя трябва да бъде по-евтина от технологиите за улавяне на въглерод, което би позволило на гъвкавите газови инсталации да работят без въздействие върху климата (но все още са твърде скъпи за изграждане в мащаб).

 

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |