Можем да спрем Марица Изток – когато пуснем Белене: Петър Курумбашев

Свързани новини

08.10.2021 09:55 0 | Прочетена (176)

„Зелената сделка“ е една от причините за високата цена на тока. Това заяви в „Тази сутрин“ бившият евродепутат от БСП Петър Курумбашев. Според него това е една изкуствено създадена търговия с вредни емисии.

Той беше категоричен, че цените на електроенергията у нас щяха да са различни, ако АЕЦ „Белене“ беше построена.

„Самият аз съм производител на възобновяема енергия вече над 15 г. Ситуацията е изключително неприятна и не виждам адекватни мерки не само от страна на българската държава, но и като цяло на правителствата в ЕС“, каза още той.

Относно затварянето на държавните „Мини Марица Изток“ Курумбашев каза: „ЕК поискала 2027 г. да бъдат извадени от експлоатация. Как успяха от Комисията да я сметнат 2027 г.? Нашите хора пък решили 2036 г. Как и те го изчислиха? Аз ще ви кажа кога можем да спрем „Марица Изток“ – когато пуснем „Белене“.

Той коментира, че изваждането на една базова мощност може да се замести само с друга такава. Според него незабавно трябва да започне изплащането на компенсации за бизнеса и бита.

Политикът коментира и надпреварата за „Дондуков“ 2. По думите му тримата основни конкуренти – Румен Радев, Анастас Герджиков и Лозан Панов, са изключително достойни кандидати за президентския пост.

„И тримата са с изключителни постижения в своята област. Това не са хора, които влизат в политиката, за да получат някакво развитие, а напротив – това са хора, постигнал върховете. Надявам се по време на президентския дебат да поставят проблемите в техните области, както Радев се фокусира върху проблемите на армията при предната кампания“, уточни Курумбашев.

Според него усещането за гарантирана победа е измамно: „Като обявиш някого за безалтернативен му правиш лоша услуга, защото може да демотивираш неговите избиратели, защото те ще са на мнение, че фаворитът им ще бъде избран. Алтернатива има до последния ден“.

Курумбашев се усъмни в подкрепата на БСП към Румен Радев.

Според него прави впечатление, че политици от някои държави отсъстват от „Пандора пейпърс“, като даде пример със Съединените щати.

„Сигурно те не регистрират офшорни компании, тъй като част от офшорните компании са в САЩ“, допълни политикът.

Критиките по темата от Брюксел той определи като „дежурна декларация“. Относно българските имена в мащабното журналистическо разследване – Делян Пеевски и Николай Младенов, Курумбашев заяви: „Съмнявам се да има ефект. При Младенов – той просто е регистрирал компания, която никога не е била активна. Още повече, че по това време той вече не е присъствал в българската политика“.

Курумбашев допълни, че разследването „Пандора пейпърс“ и санкционираните по „Магнитски“ за пореден път доказват, че проблемите на страната се виждат по-добре отвън, отколкото от българските служби.

„Предполагам, че и ние имаме тази информация, но имаме някаква причина, срамежливо да не искаме да я споделяме“, допусна той.

 

 

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |