Брюксел ни връща 800 млн. лева за екология

Свързани новини

13.11.2014 14:41 0 | Прочетена (14664)

След близо година Брюксел ни пуска спрените средства за околна среда. Благата вест се очаква да дойде в петък в екоминистерството, съобщава „Преса“. Официалното писмо от ЕК, с което плащанията се възстановяват, трябваше да бъде получено до 10 ноември, но сега се очаква това да се случи до края на работната седмица.България ще получи близо 800 млн. лв., които ще постъпят в националния фонд за съфинансиране на проекти по действащите оперативни програми. Фондът в момента е изпразнен и този свеж финансов ресурс е изключително важен, коментираха експерти.

Средствата по ОП „Околна среда“ бяха спрени в края на м.г. заради нарушения при провеждане на обществени поръчки по 239 договора за 1,6 млрд. лв. Това блокира над 100 проекта за ВиК и пречиствателни станции. Строителството по повечето продължи със средства от бюджета и от фонда, които сега трябва да бъдат върнати. Парите може да дойдат накуп или на няколко транша.

Върху спрените проекти ще бъде наложена финансова корекция от 9,5%, или 150 млн. лв. Корекциите няма да са изцяло за сметка на общините, които са бенефициенти по програмата. Тепърва ще се проверява доколко санкциите са основателни. Там, където общините не са виновни, плащанията ще бъдат поети от държавата.

Целият размер на Оперативна програма „Околна среда“ за 2007-2013 г. е 1,8 млрд. евро. От тях помощта от Брюксел е 1,466 млрд. евро. Към 30 септември сме получили 24,11% (353 млн. евро).

Междувременно стана ясно, че служебният екоминистър Светлана Жекова остава на работа в министерството. При идването си в България е била преназначена в управляващия орган на програмата и засега било редно да остане в него.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |