Русенската Син карс иска да произвежда 20 000 лекотоварни електромобила

Свързани новини

28.09.2021 10:40 2 | Прочетена (652)

Създаденият преди девет години русенски производител на спортни и електрически автомобили "Син карс индъстри" представи електрическия си лекотоварен модел L CITY, с който се надява да пробие на западните пазари, съобщава Капитал. Очакванията са производството на колата да започне през следващата година, обяви в "София тех парк" основателят на младата компания Росен Даскалов. Създадената през 2012 г. фирма е известна с първия български спортен и състезателен автомобил SIN R1, хомологиран за надпреварите в сериите GT4 и използван от пилоти аматьори в Европа, САЩ и Австралия.

L CITY ще се предлага в различни модификации, според нуждите на клиентите като куриерски фирми, доставчици, ремонтни дейности, социални услуги и др. За Даскалов една от най-големите иновации и предимства са вградените фотоволтаични панели в каросерията на автомобила, с които той ще може да връща до 20% от капацитета на батерията. Така пробегът на L CITY може да достигне 300 км в градски условия. Базовата цена на колата е 40 000 евро (без фотоволтаичните панели). Подобни модели се предлагат и на по-ниска цена, особено произведените в Китай.

В "Син карс индъстри" са започнали разработката на автомобила през 2018 г. Дизайнът, прототипирането и тестването са на българския екип, а в Русе ще се произвеждат шасита, части за купето и др., като останалите компоненти, например батериите, ще се купуват от доставчици. Финалното сглобяване ще става край Мюнхен, където Даскалов има регистрирано дружество L City Automotive и собствена база. Така по-лесно моделът ще може да навлезе на по-големите пазари. Според Даскалов компанията ще наеме и специалисти от автомобилната индустрия в Бавария.

Целта на Росен Даскалов е годишното производство в един момент да достигне 20 000 автомобила. Компанията ще предлага и софтуерно решение на корпоративните си клиенти за флийт мениджмънт, разработено от българската компания "Сирма солюшънс". Чрез него собствениците ще могат да следят и управляват всичко в колата и да получават информация в реално време. Основателят на "Син карс индъстри" обяви, че след време дружеството ще може да произвежда и автобуси и камиони, каквито разработки вече има.

Амбициите на "Син карс индъстри" явно са големи, но на този етап компанията няма голям бизнес. Приходите й за 2020 г. са 251 хил. лв. при печалба от 66 хил. лв. Оборотът на свързаното дружество "Син карс интернешънъл" са по-големи: 1.9 млн. лв. и печалба от 103 хил. лв. "Син карс индъстри" излезе на борсата през лятото, когато успя да набере 2 млн. лв. при първичното си публично предлагане на пазара за растеж на малки и средни компании (BEAM) на Българската фондова борса (БФБ). Средствата са именно за развитие на цялата платформа L CITY. Сега акционери в компанията са Росен Даскалов с дял от 87%, великотърновската "Ви Ки Ей солюшънс" с 2%, свързаното дружество "Син карс интернешънъл" с 1%, а 10% са в инвеститорите, влезли при първичното публично предлагане.


Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

  • 002 Dennis
    30.10.2022 06:55

    Guess the exchange rate, bitcoin and get money. Start with $10 and you can earn up to $1000 in a day, see how Here

  • 001 Mobile Application
    03.10.2021 06:22

    Thanks for all of your efforts on this website. My mom really loves making time for investigations and it's obvious why. Many of us notice all about the lively means you deliver vital techniques via this blog and as well foster response from visitors on the idea while my simple princess is without question being taught a lot. Take advantage of the remaining portion of the new year. You are always carrying out a fabulous job. blog I always use url shortener It is very helpful.

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |