Ford ще произвежда и електромобили в Румъния

Свързани новини

29.04.2021 11:30 0 | Прочетена (94)

Ford сериозно инвестира в обновяването на гамата си лекотоварни автомобили и тяхната пълна или частична електрификация до 2024 година. Нещо повече, американската компания очаква две трети от производството на машини за бизнес и доставки да са на електрически или плъг-ин хибридни модели до 2030 г., предаде automedia.investor.bg.

Стратегията включва лансирането на изцяло нов модел, чието асемблиране ще се осъществява във фабриката в Крайова, Румъния. Лекотоварният автомобил ще влезе в серийно производство през 2023 година, като ще бъде с бензинови и дизелови двигатели, а през 2024, след инвестиция от 300 милиона долара, ще се появи и изцяло електрическа версия.

"Операциите на Ford в Крайова досега са били рекордни по отношение на гъвкавост и конкурентност", заявява президентът на Ford Европа Стюарт Роули. "Планът ни да произвеждаме новия си лекотоварен модел в Румъния е отражение на позитивното ни партньорство с местните доставчици и обществото в региона".

Към момента американският производител не е словоохотлив по отношение на новия комерсиален модел, заявявайки единствено, че "той ще е оборудван с едни от най-модерните дизелови и бензинови двигатели", които ще бъдат доставяни от завода в Дагенам, а трансмисиите ще идват от фабриката в Хейлууд.

Заводът на "Синия овал" в Румъния, където са заети над 6000 души, досега е получил почти 2 милиарда долара инвестиции от придобиването през 2008 година. Освен новата финансова инжекция, фабриката ще стане и третата на марката в Европа, която ще произвежда автомобил, задвижван от батерии. Другите два завода, които са конвертирани за производство на електромобили, са основният завод в Кьолн (Германия) и комплексът в Коджаели, Турция.

Към момента в северната ни съседка Ford произвежда кросоувърите EcoSport и Puma.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |