Учени предупреждават за опасен срив в течението Гълфстрийм

Свързани новини

09.08.2021 10:06 0 | Прочетена (122)


Климатолози са открили ранни предупредителни признаци, че Гълфстрийм е в състояние на срив, което показва, че може би вече е загубил стабилност през миналия век, което ще  доведе до тежки последици за климата, съобщава ново проучване, проведено от Потсдамския институт за въздействие на климата (ПИВК), предава БГНЕС.

Atlantic Meridional Overturning Circulation (AMOC) е основното ротационно течение в Атлантическия океан, към което принадлежи Гълфстрийм, което транспортира топлите водни маси от тропиците на северв горната част на водната маса, а студената вода се транспортира на юг. То влияе върху метеорологичните системи в световен мащаб, което прави последиците от потенциален срив още по-опасни.

AMOC в момента е в най-слабото си състояние от над 1000 години, което означава, че теченията са се забавили, а новите доказателства показват, че вече може да е близо до пълно спиране. Такова събитие се счита за един от ключовите моменти в изменението на климата, които се определят като големи, бързи и необратими.

В случай на срив на AMOC, валежите ще прекъснати в Индия, Южна Америка и Западна Африка, което ще доведе до масов недостиг на храна. Нарастващи бури и по-ниски температури ще се усетят в цяла Европа, а морското равнище ще се повиши край източния бряг на Северна Америка. Амазонските тропически гори и антарктическите ледени шапки ще бъдат допълнително застрашени.

Въпреки това, поради сложния характер на AMOC и несигурността на бъдещото глобално затопляне, причинено от повратните точки, няма начин да се знае колко близо до тоталния срив е системата.

Учените казват, че това може да се случи най-скоро през следващото десетилетие, но че може да минат още няколко века преди това и че няма начин да се прецени точно времевата рамка.


Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |