Корейското изкуствено слънце постави нов световен рекорд с продължителност от 20 секунди при 100 милиона градуса

Свързани новини

28.12.2020 10:51 0 | Прочетена (514)

Korea Superconducting Tokamak Advanced Research (KSTAR), свръхпроводящо термоядрено устройство, известно още като корейско изкуствено слънце, постави новия световен рекорд, тъй като успя да поддържа високотемпературна плазма за 20 секунди с температура на йона над 100 милиона градуса (по Целзий), съобщава phys.org.

Изследователският център на KSTAR към Корейския институт за термоядрена енергия (KFE) обяви, че в съвместно изследване с Националния университет в Сеул (SNU) и Колумбийския университет в САЩ е успял в непрекъсната работа на плазмата за 20 секунди с йонна температура по-висока от 100 милиона градуса, което е едно от основните условия за ядрен синтез в експеримента KSTAR Plasma Campaign 2020.

 Виж видео ТУК!

Този резултат е 2 пъти по-висок спрямо постижението от 8 секунди задържане на плазмата по време на изпитанията от 2019 г.. В експеримента от 2018 г. KSTAR за първи път достигна температура на плазмените йони от 100 милиона градуса при времетраене около 1,5 секунди.

В своя експеримент KSTAR подобрява режима Internal Transport Barrier (ITB) – един от следващите поколения режими на плазмата, разработен миналата година. Учените са успели да поддържат плазменото състояние за дълъг период от време, преодолявайки съществуващите граници.

Технологиите, необходими за продължително поддържане на плазмено състояние при температура от 100 милиона градуса, са ключът към реализиране на термоядрена енергия, коментира постижението Ши-У Юн, директор на изследователския център KSTAR. По неговите думи, успехът на KSTAR ще бъде повратна точка в технологичната надпревара за поддържане на високоефективна плазма, което е от критично значение за бъдещия комерсиален реактор за ядрен синтез.

„Успехът на експеримента на KSTAR в продължителната високотемпературна плазмена експлоатация чрез преодоляване на някои недостатъци на режимите ITB ни приближава с една стъпка по-близо до разработването на технологии за реализация на ядрен синтез на енергия”, казва Йонг-Су На, професор в отдела по ядрено инженерство в SNU.

Крайната цел на KSTAR е до 2025 година да успее да задържи плазменото състояние в продължение на 300 секунди при температура на йона по-висока от 100 милиона градуса по Целзий.

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |