Нов мост за диви животни прескача магистрала при Сан Антонио

Свързани новини

24.12.2020 12:58 0 | Прочетена (550)

Новопостроен мост за диви животни в Сан Антонио, САЩ, вече свързва двете части на местния лесопарк, които доското бяха разделени от магистрала. Мостът е проектиран така, че да служи и на хора, и на животни. Създаден е с цел намаляване на конфликтите между човека и дивата природа по оживената магистрала. Според отдела за паркове и отдих на град Сан Антонио, мостът е най-големият по рода си в САЩ.

Шестолентовата магистрала, пресичаща парка Фил Хардбъргър, пречи на животните да преминат от едната страна до другата. Въпреки че има бариери, които пречат на животните да пресичат магистралата, има екземпляри, които все пак успяват да пробият. Това води до различни инциденти на магистралата, за съжаление неррядко фатални за самите животни.

Бившият кмет на Сан Антонио Фил Хардбъргър, на когото е наречен паркът, заяви в интервю, че животните в парка винаги са били застрашени от магистралата. „Въпреки че са поставени огради, животните пак преминават“, каза Хардбергер. „В момента това са шест ленти. [Департаментът по транспорт на Тексас] казва, че в крайна сметка скоро магистралата ще бъде с осем платна. Имали сме инциденти с автомобили и елени, както и с някои от по-дребните видове животни“.

Мостът вече се „използва“ от местните диви животни, които бързо са намерили ползата от новото съоръжение – още по време на строежа строителните работници са забелязали, че животните търсят начин да преминат от другата страна и бързо са се ориентирали.

Наред с това мостът мостът е проектиран да включва пешеходни пътеки за хората и изобилна естествена растителност за животните. След като растителността се развие напълно, мостът силно ще наподобява вида на парка.

Кметът на Сан Антонио Рон Ниренберг приветства проекта, като изрази очакванията си за парка, след като пейзажът бъде напълно развит. „Очаквам с нетърпение да видя как пейзажът се развива и съзрява, с местни дървета и растения, и да наблюдавам дивата природа…“, каза той.

Мостовете за диви животни над магистрали са предназначени да помогнат на дивата природа да се справи с неудобствата, причинени от човешките инфраструктури – големите пътища. Според National Geographic, подобни структури са възникнали във Франция през 50-те години. Днес има много такива мостове по целия свят.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |