Защо да харчим милиони за Порой и Ахелой, щом Камчия се пълни ударно: Експерти

Свързани новини

17.12.2020 11:05 0 | Прочетена (603)

Язовир „Камчия“, с чието ниво са свързани страховете за водна криза в Бургас, се пълни ударно. Според ежедневния бюлетин на екоминистерството валежите са повишили с 6% полезния му обем само за 5 дни.

На 15 декември той възлиза на 24.9% или 39.2 млн. куб. м. На 10 декември – съответно 18.9% и 29.8 млн. куб. м. „Постъпилият приток в язовира на 15.12.2020 г. е 7,118, м3/сек. Притокът е по-голям от размера на дневния разход, който е 2,072 м3/сек.“, констатира министерството.

Експерти и обикновени хора от района на Стара планина очакват нивото да се вдигне още, защото вали край Котел, откъдето тече реката. Другият водоем, захранващ Бургаска област в по-малка степен – „Ясна поляна“, е с практически непроменен полезен обем за същия период – 44.4% на 10-и и 44.08% сега.

Успоредно е в ход правителствен проект за свързване на язовирите „Ахелой“ и „Порой“ към водоснабдителната система на Бургас, с цел да се осигури резервно захранване. И двата водоема, които общо са 3-4 пъти по-малки от „Камчия“ , досега служеха за напояване. Все още не е обявена официална цена за ремонтите и свързването им към питейните тръби.

Споменаваните стойности са 50-60 млн. лв. Проектът бе издействан от екоминистъра Емил Димитров след политически скандали и лобиране пред премиера Бойко Борисов. Според неправителствени специалисти идеята е бизсмислена, защото „Порой“ и „Ахелой“ могат да осигуряват резервна вода за твърде кратко време. Те считат, че Бургас трябва да продължи да се снабдява от „Камчия“, а другият град, който ползва вода от язовира – Варна, да черпи и от „Цонево“./segabg.com

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |