Язовир Камчия е източван години наред

Свързани новини

30.11.2020 11:25 0 | Прочетена (559)

Един от най-големите язовири в страната е бил източван нерегламентирано през годините, алармира общинският съветник и енергетик Владислав Панев в социалната мрежа Фейсбук. Той прави това свое заключение на базата на произведената електроенергия от ВЕЦ Камчия в последните 4 г.

„Казват, че ВЕЦ Камчия произвежда толкова ток, колкото е потреблението в морските ни градове. Само че като съпоставим издадените гаранции за производство за този ноември спрямо същия месец при предишни години, сега е много по-малко. Логичният извод е, че през периода 2017-2019 е източван много повече ресурс от необходимото. По вина на държавата разбира се, тя дава разрешителните. Дали под частен натиск или не - няма особено значение. При това тази енергия се изкупува на субсисирани цени, горе долу двойно над пазарните. Един вид плащаме, за да ни поставят под риск за воден режим. Както се казваше в рекламата, сега рискът е за Бургас, скоро и за други градове. Ето и разрешеното производство на енергия от Камчия през месец ноември за последните години:

2017 - 435 мгвтч

2018 - 410 мгвтч

2019 - 398 мгвтч

2020 - 154 мгвтч.

Вижда се, че дори и с малка част от произведената електроенергия през предишни години, потребителите имат достатъчно вода. Тук издиша тезата, че през ВЕЦ минава само толкова вода, колкото е реалното потребление”, написа във Фейсбук Панев.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |