Тестват климатизация с морска вода като ВЕИ алтернатива за охлаждане

28.10.2020 10:31 0 | Прочетена (1269)

Ново проучване, ръководено от Международния институт за приложен системен анализ (IIASA), показва, че използването на климатизация с морска вода може да е по-екологична алтернатива на конвенционалния подход в климатизирането – и може значително да намали разходите за охлаждане. Проучването, публикувано в списанието Energy Efficiency, е проведено, за да се определят плюсовете и минусите на климатизацията с морска вода (SWAC), предаде greentech.bg. Изследователите казват, че правят изследването, защото е необходимо да се намерят алтернативи на климатизацията, захранвани от възобновяеми източници, тъй като глобалното затопляне се влошава.

Изследването разглежда възможността за изпомпване на дълбочинна морска вода от 700-1200 метра дълбочина. Тя е с температура от 3°C докъм 5°C. Доведена до брега, водата следва да влезе в топлобменник, който е част от цялостна охладителна система. Проучването показва, че само един кубичен метър морска вода може да осигури енергия за охлаждане, еквивалентна на тази, осигурявана от 21 вятърни турбини. За да разберат по-добре плюсовете и минусите на SWAC системите, изследователите са разработили изчислителен модел, използван за оценка на разходите за охлаждане по целия свят. Моделът е използван и при определяне на възможността за използване на SWAC подхода във всички части на света.

Резултатите показват, че макар да е възможно да се използват SWAC системи в много части на света, те биха изисквали изискват големи първоначални инвестиции. Но, в сравнение с конвенционалната климатизация, SWAC ще предложи значително по-ниски оперативни разходи. Освен това, според проучването, в някои крайбрежни градове и острови разходите за охлаждане ще спаднат с до 77% спрямо нормалните разходи за охлаждане чрез конвенционален климатик.

Основните потребители на подобна технология биха били летища, хотели и курорти, наред с други големи заведения, които консумират големи количества енергия. Според Джулиан Хънт, водещ автор на изследването, SWAC системите имат потенциал да увеличат ефективността с течение на времето.

Наред с установените положителни резултати от използването на климатизация с морска вода, разбира се, има и предизвикателства. Системите ще трябва да бъдат проектирани и наблюдавани внимателно, за да запазят незасегнат морския живот и да не нарушават екосистемите.

„Въпреки че има своите предизвикателства, климатизацията с морска вода е иновативна и устойчива технология, която има голям потенциал,“ казва Хънт. Особено ценна ще е технологията за охлаждане в тропически региони, разположени в близост до дълбоки морета.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |