„Червената стена” е резерватът над Бачковския манастир

10.09.2020 10:16 0 | Прочетена (687)


„Червената стена” не е само престижна улица в София, където са едни от най-скъпите жилища в България. Всъщност названието идва от един малко познат, но затова пък оценен дори от ЮНЕСКО като световно значим биосферен резерват, който препоръчваме да посетите през дългия уикенд на 22 септември в златната българска есен. И идва от едноименния връх. Резерватът се простира в началото на Западните Родопи, където те израстват над тракийската низина.
Прледлагаме ви да комбинирате природните красоти с други интересни атракции в Асеновград и околността. На първо място ние поставяме факта, че „бългаският Йерусалим”, прочут с огромния брой черкви, е столицата на лозовите сарми. Тук са оригиналните, които всички в България обичаме. На няколко километра се издига манастирът Св. Кирик – един от най-интересните и най-удобните за пренощуване в България – нещо уникално за страната като възможност, което си струва да се опита поне за нощ – казваме го от личен опит.
А точно планините над града попадат в рамките на „Червената стена”, включително феноменалната природа над Бачковския манастир – едно от най-магическите места в България с чудодейната икона на Богородица, всички легенди около това забележително място, и не на последно – приятните заведения край реката в околността му, където ще опитате национално меню със специфични имена и ястия.
Другата основна историческа забележителност е Асеновата крепост, кацнала живописно на склона.
В резервата влизат и невероятните скали на тракийското светилище Белинташ с техните причудливи форми, до които също сме ви разхождали. Гледката оттам е на стотици километри, а в околността с направени чудесни малки хотели и къщи за гости, където настаняването и храната са отлични, а цените са наистина достъпни.
Главната ценност на резервата според програмата за съхранение на световното наследство на ЮНЕСКО, която през лятото на 2017 г. присъедини защитената територия под своята закрила, са горите. Не знаем къде другаде можете да видите дървото мъждрян, за което дори не бяхме чували или примерно шестил. Срещат се също космат дъб, келяв габър, полски клен, дива череша, даже естествено растящи брези. Цветята и тревите също са невероятни, като най-ценни са родопското лале, персийската морина, пълзящата гудиера, родопския силивряк, маслиново вълче лико, тис и още много други.
За онези, които са виждали бялата лястовица, сигурно ще бъде интересно да се разходят до „Червената скала”, за да зърнат и черен щъркел. Други интересни представители на фауната са костенурки, гущери, лисици и зайци, които имат своите естествени обиталища в резервата.


Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |