Незаконна сеч под закрила на държавата

Свързани новини

01.12.2014 13:43 0 | Прочетена (2040)

Унищожаването на горите е проблем, към който всички институции и управляващи, независимо кои са те, продължават да се отнасят с престъпна безотговорност.
Незаконната сеч е част от унищожението на горите, а щетите са не само за икономиката, бюджета, екологията и биоразнообразието. Те застрашават и начина на живот на хората.
Състоянието на вододайните зони и на язовирите - безводието и наводненията, са част и резултат от това унищожение.
Безобразията в горите се извършват от години пред очите на горските служители, на местната и изпълнителната власт. Те не правят нищо – от страх от физическа саморазправа, от страх от санкции от началниците им, заради лични облаги.
В много случаи държавните горски служители прикриват незаконната сеч на фирмите, като не санкционират нарушенията или извършват документни престъпления, за да ги прикрият.  
Затова държавата, най-големият собственик на горите, не знае колко е незаконната сеч. Признание за това са различните числа, които министър, зам.-министър на земеделието и шеф на Изпълнителната агенция по горите съобщават.
Признава го министър Десислава Танева, която потвърди, че има „афера 19/45” и тя се е осъществявала с пари от незаконен дърводобив. Това значи, че държавата съучаства в престъплението. Какво стана с разследването на тази афера? Защо обвинените в корупция мълчат?
Системата не работи. Не работи в интерес на обществото и на горите. Тя обаче работи отлично в интерес на незаконното забогатяване на отделни хора, създава корупционна среда, развращава отношенията между бизнеса и политическа власт. 
Пример в това отношение е община Самоков, където председателят на общинската бюджетна комисия е собственик на фирма за дърводобив. Така един и същ човек разрешава сечта, изпълнява я и контролира изпълнението на всичко това.

Предложените нови две мерки – поставянето на пластмасови пластини с номера на трупите и създаването на мобилни контролиращи екипи, макар и да показват добра воля, са действие на парче.
Унищожаването на горите може да спре само със създаването на цялостна икономическа и екологична визия за развитието на горския сектор и дългосрочна национална стратегия за горите. Необходим е нов закон, в който горите да са еднакво защитени както от частния интерес, така и от интереса на партии и отделни представители на институциите.
Първите стъпки в тази посока би трябвало да са:
- временно спиране на износа на дървесина
- ревизия на горите, за да се установи истинското състояние на горския фонд,
- наказания за всяко установено нарушение, които ще имат и превантивен характер
- създаване на „кризисен щаб” за ограничаване на щетите от бедствието в горите, докато бъде изградена устойчива, независима и работеща система за контрол, опазване и използване на горския фонд.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |