Европейският орган за безопасност на храните със становище за аспартама през май

Свързани новини

10.04.2013 12:23 0 | Прочетена (2771)

Европейският орган за безопасност на храните съобщи във вторник, че ще вземе предвид различните гледни точки, събрани по време на публични консултации, за да финализира становището си за аспартама, очаквано през месец май. Този подсладител, използван в хранителната промишленост, е обект на много критики.

Онлайн консултации, които се проведоха от 8-ми до 15 февруари, започнаха с предварително становище на учени, които обявиха, че аспартамът "не представлява риск за здравето при допустимите нива в Европа днес".

Колоквиумът събра повече от 200 участия от НПО и структури, свързани с безопасността на храните, хранително-вкусовата промишленост и академичната общност. Заинтересованите бяха поканени на разговори във вторник в Брюксел, отбелязва БГНЕС.

"Този процес е предназначен да гарантира, че нищо не е пропуснато и че възможно най-широк спектър от научни становища и информации са взети под внимание преди научният комитет на европейската организация за безопасност на храните да приеме окончателно решение през май", заяви представител на регулаторния орган. Организацията признава за някои рискове на употребата на фениланин, съдържащ се в аспартама за специфична категория бременни жени.

Използването на аспартам е одобрено в ЕС като хранителна добавка за подслаждане на множество различни храни, напитки, десерти, бонбони, дъвки, кисело мляко и нискокалорични диетични продукти и подсладител, много продукти, произведени от големите мултинационални хранителни компании.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |