Краят на света: Врабчетата изчезват

Свързани новини

11.12.2012 14:41 0 | Прочетена (2504)

Съдбата на врабчето е пряко свързана с тази на човечеството и ако птичката изчезне, това ще е знак, че краят на света е близо, твърдят учени. А малките пернати са на път да изчезнат. Популацията им намалява в България с до 10% годишно, сочат данните на специално проучване на Българското дружество за защита на птиците през периода 2005-2010 г. Тенденцията продължава и сега, предаде Дартс.

Според учени съдбите на птичките и човечеството са тясно свързани, а фаталисти виждат в намаляването на пернатите знак за приближаващия край на света.

Врабчетата са подложени на изтребване от химически замърсители, липса на храна, застрояване на зелените площи, третиране на парковете и градините с пестициди и разрушаване на гнездата при ремонт на сградите.

Съдбата на хората и врабчетата се смята за свързана още от праисторически времена. Птиците тъкачи, които са от рода на врабчето, живеят на огромни колонии в африканската савана и сега. Доверим ли се на теорията с най-голяма тежест, че и човекът произхожда оттам, научната логика сочи, че хората са довели врабчетата там, където са се разселвали.

Птичките са били природни стражи, със силни крясъци ятата им са алармирали за приближаващи хищници и са предупреждавали хората за опасността. Затова човекът не е ловувал тези птички и не ги е прогонил – защото са му вършили работа, обяснява Петър Янков от дружеството за защита на птиците в България. В същото време врабчетата са се хранили с отпадъците от храната – тогава предимно зрънца и семена.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |