Съмнения в избора на оценител на делфини спря поръчка за 3 млн. лв.

Свързани новини

31.07.2013 15:59 0 | Прочетена (2285)

Поръчка за теренни проучвания на китоподобни и делфини в българските води на Черно море и оценка на състоянието им на стойност 3 млн. лв. е временно спряна заради сигнал за съмнение при избора на изпълнителя й. Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) във вторник, след като по-рано през деня от Гражданското сдружение за борба с корупцията алармираха, че проектът ще се изпълнява от Сдружение "Делфин", което е вписано в Търговския регистър два дни преди да бъде обявена поръчката за пряко договаряне с поканени кандидати.


От ековедомството обявиха, че обществената поръчка на Изпълнителната агенция по околна среда е проведена според изискванията на закона и съгласно правилата на оперативната програма "Околна среда" и са поканени всички с интерес. Но заради чувствителността на темата е поискано становище от Агенцията по обществените поръчки относно проведената процедура, посочиха от МОСВ.

Гражданското сдружение признава, че формално повечето процедури по поръчката са спазени, но се чуди как ведомството е научило за току що създаденото сдружение "Делфини", в което влизат "Екологичен център", собственост на "Зелени Балкани", и италианската фирма "Тетис", която е изпълнявала подобен проект в Гърция, за да ги покани директно.

Организацията посочва, че обществената поръчка е била обявена на 1 март 2013 г., но не се явил нито един кандидат. Покана за пряко договаряне първоначално е била изпратена на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при Българската академия на науките на 28 май. На следващия ден обаче е избрано правителството на Пламен Орешарски и новото ръководство на екоминистерството кани на 17 юли само "Делфин", което два дни по-рано е получило БУЛСТАТ. Пропуснати са Институтът по рибни ресурси, Институтът по биоразнообразие и екосистемни изсЍ
?едвания и Институтът по океанология във Варна.

Съмненията са за нагласена обществена поръчка, по която 15 дни след като бъде подписан договорът изпълнителят ще получи аванс от 870 хил. лв., а до края на годината ще се платят над 2.3 млн. лв. Подалата сигнал организация смята, че е възможно информацията, която е цел на проучването, да е налична в Институтът по рибни ресурси и Институтът по океанология. Според сдружението за борба с корупцията има и опасност Европейската комисия да не признае разходите по поръчката и да се наложи тя да бъде платена от държавния бюджет.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |